Carles Armengol, Oriol Duran, Xevi Xirgo i Laura Pinyol (foto: CAC).

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat han elaborat les Recomanacions sobre el tractament informatiu del fet religiós als mitjans de comunicació. El document concreta 17 recomanacions en les quals proposa defugir les simplificacions i els tòpics, i convida a tractar amb cura conceptes com fonamentalisme religiós, entre d’altres.

El treball també incorpora un apartat amb els errors comuns, els prejudicis i els estereotips més estesos, així com les propostes per evitar-los. A més, inclou dades sobre la pràctica religiosa a Catalunya i un annex amb fitxes tècniques de les 12 de les confessions amb més presència.

Una eina “imprescindible”

“Aquest document és un exemple més de la preocupació del Consell perquè els mitjans audiovisuals s’apropin a la realitat social i se suma a la trentena de recomanacions que ha publicat el CAC, en què ha abordat temes tan diversos com el tractament informatiu de l’anorèxia, la violència masclista, la salut mental, la prostitució o els continguts audiovisuals sobre les vacunes de la covid-19”, ha assenyalat en l’acte de presentació Xevi Xirgo, president de l’ens regulador.

“En un moment en què els extremismes i la polarització atien els odis, hem de ser especialment curosos per evitar equívocs, i fomentar tractaments que evitin l’odi i la discriminació”, ha apuntat Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió. “Els mitjans i els periodistes necessiten eines per evitar caure en errors i tòpics, d’aquí la importància d’aquest document. Una eina preparada entre el CAC i la Direcció General d’Afers Religiosos per ajudar el periodisme, però que també és una recomanació per a qualsevol ciutadà”, ha afegit.

Per la seva part, Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos, ha assenyalat que “l’eclosió del pluralisme religiós a Catalunya s’ha produït de manera accelerada i en poc temps, i els professionals dels mitjans no coneixen prou aquesta realitat. Eines com aquesta guia són imprescindibles”.

“Amb aquesta publicació, el CAC vol posar a disposició dels professionals del periodisme una eina precisa i rigorosa per informar de les religions des del respecte i amb la voluntat de conferir una visió més enriquidora de la dimensió social i cultural que tenen les diferents confessions entre els ciutadans que les professen. Una realitat que no s’assembla gens a la que teníem fa 20 anys, però que ens parla d’una Catalunya més plural i més diversa”, ha reblat Laura Pinyol, consellera secretària del CAC.

L’acte de presentació ha tingut lloc al Palau Centelles de Barcelona i s’ha completat amb la taula rodona El tractament religiós als mitjans de comunicació catalans, amb la participació de Míriam Díez, periodista especialitzada en religió; Míriam Hatibi, consultora de comunicació, i Gagandeep Singh, portaveu de la comunitat sikh, moderats pel periodista Xavier Graset.

Les recomanacions

El document inclou 17 recomanacions estructurades en quatre eixos adreçades a periodistes i mitjans per millorar la cobertura informativa del fet religiós.

Sobre els continguts de les informacions

  • Ampliar la mirada i defugir les simplificacions i els tòpics.
  • Tenir en compte les especificitats de cada confessió religiosa a l’hora d’informar.
  • Conèixer els calendaris de les diferents confessions.
  • Tenir cura a l’hora de parlar de fonamentalisme religiós.

Sobre les persones que practiquen una religió

  • Ser conscients que Catalunya és plural i diversa.
  • Tenir en compte l’evolució i el factor generacional de les religions.
  • Procurar no fer generalitzacions.
  • Evitar contribuir a l’estigmatització de les minories religioses.
  • Ser conscients dels propis prejudicis i també dels que poden tenir les comunitats religioses.

Especificitats sobre la pràctica periodística

  • Seleccionar bé les fonts informatives.
  • Ampliar el ventall de persones interlocutores, incloent-hi persones de les comunitats religioses.
  • Seleccionar amb cautela els recursos audiovisuals i les persones entrevistades.
  • Contrastar la informació per informar de manera acurada.
  • Utilitzar un llenguatge acurat per parlar del fet religiós.

Sobre el marc de la relació entre religions i periodistes

  • Distingir entre les pràctiques espirituals i les religions.
  • Conèixer qui té potestat per decidir què és una religió i què no ho és.
  • Ocupar-se de la necessitat de formació.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram