Arran de la cobertura realitzada sobre la violació d’una noia de 16 anys a Igualada (en què alguns mitjans han detallat l’informe mèdic de la víctima), el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya han recordat a periodistes i mitjans que cal tenir una especial cura i un deure ètic en les informacions de casos com aquest.

EL CAC recorda que tenen a disposició les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació i les Recomanacions per a una cobertura mediàtica de la infància i de l’adolescència amb enfocament de drets, a més dels codis deontològics.

Les recomanacions sobre violència masclista assenyalen que cal evitar el sensacionalisme i el dramatisme, tant pel que fa a la forma com pel que fa al contingut de les informacions. En concret, es demana evitar les descripcions detallades, escabroses o impactants.

Aquestes recomanacions demanen tractar la violència masclista com una violació dels drets humans contra la llibertat i la dignitat de les persones. El document també demana mostrar que l’acte violent té conseqüències negatives per als agressors i també proposa fer visibles les manifestacions de rebuig social que es produeixin.

Així mateix, les recomanacions demanen respectar el dret a la intimitat de les persones agredides i la presumpció d’innocència de les persones agressores. En particular, es destaca que està prohibit per llei difondre el nom, la imatge o altres dades que permetin la identificació dels menors que apareixen com a víctimes, testimonis o inculpats en relació amb la comissió d’accions il·legals.

En aquest mateix sentit, les recomanacions sobre la cobertura mediàtica de la infància i l’adolescència amb enfocament de drets demana respectar el dret a la privadesa, a la intimitat i a la pròpia imatge, així com a la protecció de les seves dades personals i, en concret, es demana abstenir-se de difondre informacions aïllades que sumades permetin identificar la persona menor d’edat, encara que només sigui en un entorn proper.

Així mateix, aquestes recomanacions demanen contextualitzar les notícies i recórrer a fonts expertes, i es recorda la necessitat de respectar i fomentar els drets, els interessos i el benestar d’infants i adolescents.

Per la seva part, el CIC, considera necessari recordar a periodistes i mitjans els criteris ètics sobre el tractament de la violència masclista i els menors. En aquest sentit, subratlla que el Codi Deontològic l’any passat va incorporar passat les Recomanacions per un periodisme no sexista i el tractament de la violència masclista, que els professionals han de tenir presents en informacions com la violació d’Igualada.

El document recomana Fugir de les descripcions escabroses, el sensacionalisme i la conversió de la informació en espectacle, i focalitzar l’autor de la violència masclista. També insta a evitar l’efecte narcotitzant de la rutina i la repetició, que condueixen a la banalització dels fets.

Les recomanacions també indiquen que s’ha de respectar el dret a la intimitat de les persones agredides i la presumpció d’innocència de les de les agresores, ino difondre imatges dels menors que puguin estar implicats en els successos, d’acord amb el criteri 11 del Codi Deontològic.

També es recomana aportar informacions que siguin eficaces per erradicar la violència masclista (sentències exemplars, seguiment dels casos, dades de les entitats relacionades), informar sobre el perfil dels agressors i les conseqüències de les seves accions, i generar sensibilització social sobre la gravetat d’aquest tipus de violència.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram