Un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya alerta de l’alt percentatge de continguts a internet que creen desinformació sobre la seguretat i l’eficàcia de les vacunes. En concret, el 40% dels continguts més rellevants a YouTube quan es fa una cerca amb expressions de dubte o reticència sobre les vacunes infantils fan un discurs antivacunes.

En el document, el CAC conclou que el discurs antivacunes es caracteritza per la repetició d’un conjunt d’arguments que neguen la conveniència de la vacunació universal perquè, diuen, no són ni segures ni eficaces, contenen elements tòxics i, fins i tot, provoquen altres malalties o trastorns, com ara l’autisme. En la majoria de vídeos, a més, aquest discurs contrari a la vacunació és exposat per persones que s’identifiquen com a professionals de la salut.

Així mateix, neguen la immunitat col·lectiva, qualifiquen de benignes algunes malalties evitables per vacunació, com ara el xarampió, i repeteixen missatges que qüestionen les evidències científiques i desacrediten els professionals de la medicina que aconsellen vacunar-se.

L’informe també adverteix que la difusió del discurs antivacunes es veu reforçada per la dinàmica pròpia de les xarxes socials. D’una banda, per la facilitat de viralització dels continguts, amb independència de la seva veracitat. I de l’altra, per la capacitat de creació de bombolles digitals com a resultat de l’acció dels algoritmes, que condueix les persones amb reticència vacunal a un escenari on es dona veu, majoritàriament, a postulats antivacunes.

Combatre la desinformació

“En els darrers anys, mitjançant internet, el discurs antivacunes té més visibilitat i hi trobem molts continguts que generen desinformació i confusió, que provoquen dubtes i reticències en un sector de la ciutadania, molt especialment a les famílies”, ha explicat el president del CAC, Roger Loppacher, en la roda de premsa de presentació de l’inofrme.

“Cal combatre la desinformació de manera col·lectiva. Les plataformes d’internet han de ser més responsables i prendre mesures per tal d’evitar allotjar aquest tipus de continguts. I també hem d’avançar amb molta més ambició en la línia de la formació i la conscienciació. Si la ciutadania recorre a internet, cal adoptar esperit crític i confiar en les fonts mèdiques i científiques”, ha afegit Loppacher.

Per la seva banda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha mostrat la seva preocupació pels efectes que el discurs antivacunes pot tenir en la salut de les persones i en la salut pública. “Juntament amb la potabilització de l’aigua, les vacunes han estat, al llarg de tota la història, el mètode més eficaç per a la prevenció i el control de les malalties infeccioses, per a la millora de la salut de la població i per a  l’augment de l’esperança de vida”, ha dit.

El president del CoMB ha subratllat que “la cobertura vacunal infantil a Catalunya és elevada, però cal continuar recordant que l’eficàcia i la seguretat de les vacunes estan àmpliament demostrades per l’evidència científica, i que la decisió d’uns pares de no vacunar no només afecta el propi fill, sinó la salut de la resta de la població”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram