El Consell de l’Audiovisual de Catalunya, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, s’ha adherit a la Declaració institucional del 25 de novembre de 2022, que posa l’accent en la condemna de les violències sexuals, com una de les més invisibilitzades i naturalitzades, i se centra en la importància del consentiment.

La vicepresidenta del CAC, Rosa M. Molló, alerta de la necessitat que els mitjans de comunicació i les plataformes d’internet emetin informacions periodístiques “acurades”, i posin el focus en els agressors i no pas en les dones víctimes de les violències masclistes. “A l’hora d’informar, cal protegir-les de manera especial, com també el seu entorn, sense revictimitzar-les i sense donar-ne dades personals o informacions escabroses o sensacionalistes que puguin atemptar contra la seva intimitat i el seu honor”, subratlla.

L’ens regulador recorda el rol “primordial” que tenen els mitjans i les plataformes en la lluita contra la violència masclista i el foment d’una societat més igualitària, i adverteix del compliment necessari de les lleis de 2008 i 2020 sobre els drets de les dones a erradicar la violència masclista.

“Encara avui és massa freqüent trobar discursos que estereotipen les víctimes o en minimitzen el dany per causa d’una agressió”, adverteix Molló, que demana que els mitjans “siguin agents transformadors en l’esforç d’erradicar la violència contra les dones i la vulneració dels seus drets”.

Contradicció ètica per la cobertura del Mundial

En la mateixa línia s’ha expressat la consellera Laura Pinyol, responsable de l’àmbit d’infància i gènere del CAC, que ha emfatitzat sobre “la paradoxa que suposa que la celebració del pròxim 25N s’escaigui en el desenvolupament del Mundial de Futbol a Qatar, un emirat amb una monarquia dictatorial que presenta una violació continuada dels drets humans contra les dones i col·lectius com el LGTBI+, i on no existeix la llibertat d’expressió o els drets laborals”.

Pinyol destaca que, mentre els informatius dedicaran una àmplia cobertura a la Copa del Món de Futbol, Qatar “atempta de manera reiterada contra els drets fonamentals de les dones”. És un “contrasentit”, afirma la consellera, que denuncia “una contradicció ètica que va més enllà de l’sportwashing”.

El CAC recorda que, el mes passat, va aprovar una declaració adreçada als mitjans que cobreixen el Mundial per instar-los a utilitzar la màxima diversitat de fonts i punts de vista, i a no obviar el context laboral i social en què es desenvolupa la competició.

Eines de l’eduCAC

El programa d’educació mediàtica eduCAC del Consell acaba de presentar la proposta didàctica Sota l’iceberg per detectar actituds masclistes en l’audiovisual. L’objectiu és ajudar l’alumnat a qüestionar-se estereotips, mites i models de relació que es difonen als mitjans, la publicitat, la ficció i les xarxes socials. A més, l’eduCAC té un itinerari sobre perspectiva de gènere per ajudar el professorat a treballar la igualtat de gènere a les aules.

“És imprescindible que l’educació mediàtica combati la violència contra les dones des de tots els àmbits, perquè es troba en missatges intrínsecs i sovint banals en continguts audiovisuals de tota mena que els infants i joves consumeixen amb normalitat”, assenyala Laura Pinyol.

Set informes del CAC

El CAC ha realitzat un total de set informes relacionats amb la violència masclista a internet, sobre temes com la incitació o la banalització de la violència, el cibercontrol de les dones en l’àmbit de la parella, l’ús de vídeos de menors d’edat en llistes de temàtica sexual, les fake news, i l’accés de menors a continguts pornogràfics a internet.

En cinc dels informes, el CAC va demanar a les empreses proveïdores la retirada dels continguts analitzats. En concret, el CAC va denunciar 67 continguts, dels quals les empreses en van retirar 49, i en nou casos van modificar les condicions d’accés, en el sentit d’incloure-hi una advertència o bé d’obligar a registrar-se. Així, doncs, les plataformes van actuar en un sentit o en un altre en 58 casos (el 86,5% del total).

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya recorda als professionals que disposen de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació com a eina d’ajut per informar en aquest àmbit. Un dels objectius del CAC per al 2023 és actualitzar les recomanacions i adaptar-les a la realitat i el marc legislatiu vigent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram