El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha sancionat El Punt Avui TV amb 12.001 euros per emetre menys programació de proximitat del que obliguen les llicències. La multa, però, només fa referència a la demarcació de Barcelona, una de les set llicències que va llogar fa dos anys i mig a Canal Català (la resta són Blanes, Granollers, Lleida, Sabadell, Tarragona i Vic).

L’acord del CAC s’ha aprovat per unanimitat, però amb tres vots particulars concurrents, els de Carme Figueras, Eva Parera i Daniel Sirera, que consideren l’import “insuficient”. La quantitat imposada és la mínima d’una infracció de caràcter greu, que pot comportar sancions de fins a 90.000 euros. Els tres consellers assenyalen que en aquest cas la multa hauria d’haver estat de 23.144 euros per l’existència d’intencionalitat, un agreujant segons la normativa.

L’ens regulador va iniciar l’actuació d’ofici en comprovar que el canal d’El Punt Avui TV per a Barcelona no complia amb el compromís adquirit d’emetre 60 hores setmanals de programació de proximitat. El CAC va analitzar una mostra del 21 al 27 d’abril de 2015 i va constatar que la cadena emetia tres programes (1món.catLa 7mana Vallès Occidental i Viure cada dia) que sumaven un total de 4 hores i 13 minuts (incloent redifusions). Després del període d’informació previ perquè l’operadora realitzés les al·legacions pertinents, al maig va obrir l’expedient sancionador que ha culminat ara amb una multa.

Demanen iniciar els tràmits per a la resta de llicències

Paral·lelament, el Consell de l’Audiovisual ha respost negativament a la petició de Societat Civil Catalana perquè s’ampliés l’expedient sancionador a les altres sis demarcacions on emet El Punt Avui TV . El CAC argumenta que la queixa d’SCC té la condició de denúncia i que, com a tal, ni inicia un procediment sancionador ni té efectes vinculants per a la seva iniciació, ja que és el ple de l’ens regulador l’òrgan competent per decidir-ho.

Aquest acord també ha estat aprovat per unanimitat amb tres vots particulars concurrents. En aquest cas, Figueras, Parera i Sirera insten a iniciar els tràmits legals d’informació previs a la possible incoació d’un expedient sancionador.