El Consell de l’Audiovisual de Catalunya va lliurar aquest dimecres els 30ens Premis CAC a la investigació sobre comunicació audiovisual.

En aquesta edició, el primer premi (dotat amb 5.000 euros) l’ha guanyat el treball La adaptación de formatos en televisión: los remakes transculturales de series de ficción. Los casos de LifeonMars y The Office, d’Isadora García Avis, de la Universitat de Navarra.

La investigació analitza els mecanismes creatius que permeten a les productores adaptar una sèrie de ficció d’una cultura a una altra a partir de dos casos concrets, un de fallit (Life on Mars) i un d’exitós (The Office).

Segons l’autora, la clau per poder fer un remake i que continuï tenint èxit està en aconseguir un equilibri entre la cohesió del relat, d’una banda, i l’adaptació al context local, de l’altra. En concret, cal reajustar els factors textuals que s’han vist transformats en el trànsit intercultural, amb la finalitat de construir un nou relat que sigui coherent i unitari en si mateix.

Per la seva part, el segon premi (dotat amb 2.000 euros) ha estat per a la investigació Serveis d’accessibilitat sensorial a les televisions catalanes: situació actual, necessitats i propostes de futur, de Sara Rovira-Esteva i a Irene Tor-Carroggio, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El treball analitza els serveis d’accessibilitat de les televisions que emeten en català i proposa algunes mesures per millorar-los, com ara estandarditzar els seus símbols i incorporar-los a tots els serveis a la carta; agrupar els continguts per tipologia; revisar el format de subtitulació; explorar noves vies de treball, apostant per solucions automàtiques i per un increment de la col·laboració entre televisions; i fomentar la incorporació a les TV de treballadors amb diversitat funcional.

L’acte de lliurament dels 30ens Premis CAC a la investigació va tenir lloc dimecres en el marc de la desena Jornada de Recerca de la Societat Catalana de Comunicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram