Arran de l’atemptat terrorista de dilluns a Viena, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha recordat a professionals i mitjans que tenen a la seva disposició les Recomanacions sobre la cobertura informativa d’actes terroristes.

El document assenyala que convé evitar la intrusió en la privadesa de les víctimes i en la dels seus familiars, i proposa abstenir-se de difondre imatges de cossos de víctimes mortals si se les pot reconèixer o si la cruesa és excessiva.

En el cas de les víctimes supervivents, apunta que només s’haurien de prendre imatges o declaracions quan les persones afectades ho autoritzin expressament. En la resta de casos, cal tractar les imatges per tal d’evitar-ne la identificació.

L’ens regulador també indica que cal tenir una cura especial amb el tractament periodístic sobre els terroristes, per evitar donar-los protagonisme i que, des de la seva perspectiva, apareguin com a herois. El tractament més adequat seria considerar-los presumptes autors d’un delicte. El document també recorda que els actes terroristes els cometen individus i no països, ètnies o religions.

Les recomanacions també diuen que el nivell de duresa de les imatges que rebi l’audiència ha d’estar justificat editorialment, en funció de si aporten elements informatius rellevants i no pas per la seva morbositat. El document recalca que la ciutadania té dret a no accedir a continguts violents, especialment durant l’horari protegit, i assenyala que sempre cal advertir prèviament de la naturalesa violenta de les imatges.