El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) finalment s’ha pronunciat sobre l’emissió, el passat 5 de gener, del programa Tot és molt confús de Catalunya Ràdio, la qual va aixecar força polèmica perquè un membre de l’equip va arribar a parlar amb el rei Joan Carles. Tot i que la conversa no es va emetre (sí les converses prèvies amb diversos responsables de la Zarzuela), posteriorment es va filtrar a YouTube, generant malestar a la Casa Reial.

El CAC opina que el col·laborador del programa “plantejava un equívoc” en dir que trucava de part de Mas (del presentador, Pere, no del president de la Generalitat, Artur), i que al llarg de l’espai radiofònic “es van fer referències ambigües a una possible participació o presència del Cap d’Estat”.

Per això, el Consell considera que “aquests tipus de continguts, basats en una degradació i banalització del perfil propi de programes amb un component informatiu com ara els magazins radiofònics, no s’inscriuen adequadament dins del deure legal del prestador d’oferir als ciutadans continguts d’entreteniment de qualitat”.

Per això, recorda a Catalunya Ràdio “la necessitat de complir i respectar, amb el màxim grau d’eficàcia i de rigor, els principis, missions i objectius de servei públic que té atribuïts d’acord amb la normativa vigent”, i l’insta a “adoptar les mesures que siguin necessàries a aquests efectes”.

Les consideracions del CAC adoptades aquest dimecres han estat enviades per carta al director de l’emissora, Ramon Mateu.

Cal recordar que la direcció de Catalunya Ràdio ja va emetre un comunicat explicant que havia decidit no autoritzar la difusió de la conversa amb el rei en compliment a la seva guia editorial, la qual especifica que abans d’emetre aquest tipus de gravacions ocultes en espais d’entreteniment abans s’ha de comptar amb el permís de les persones enregistrades.

També va lamentar que, malgrat la seva decisió de no autoritzar l’emissió de la conversa, aquesta es filtrés a internet, motiu pel qual va fer retirar la gravació de YouTube.