El Consell de l’Audiovisual de Catalunya considera que ha arribat l’hora de revisar el compliment de les llicències de ràdio i televisió adjudicades amb diferents actuacions. Així ho ha afirmat el seu president, Xevi Xirgo, que aquest divendres ha comparegut a petició pròpia davant la comissió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per presentar el pla de govern de l’ens regulador.

El control inclou un pla de compareixences davant del CAC de tots els prestadors de ràdio i televisió públics i privats per parlar i analitzar la seva situació. Un procés que Xirgo ha admès que es pot allargar durant mesos i anys, ja que a Catalunya emeten 83 canals de televisió en TDT i 260 emissores de ràdio en FM (comptant locals, nacionals i estatals).

A més, el CAC vol actualitzar el mapa de paràmetres tècnics (antenes, freqüències, instal·lacions) i verificar que s’estan complint els requisits amb què es van adjudicar les llicències en el seu moment. “Intuïm que en alguns casos no és així”, ha apuntat.

Sobre aquesta qüestió, Xirgo ha recordat que aquests paràmetres depenen de la Direcció General de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, i en alguns casos del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. Segons ell, això és “una anomalia”, ja que “la lògica seria que les competències en aquest terreny fossin totes del Consell”, i ha recordat que així és en molts altres reguladors europeus i també en el cas del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, que té les competències de continguts i tècniques. “El CAC és coix a l’hora de regular o revisar les llicències”, perquè les comprovacions “sempre depenen d’un tercer”, ha reblat.

El president del Consell també ha criticat que, malgrat “la insistència” tant del Govern català com del propi ens regulador, el Ministeri “no hagi estat capaç” d’actualitzar el mapa de la TDT a Catalunya, que 18 anys després de la seva aprovació fa temps que ha quedat “obsolet” i “no té massa sentit”.

Voluntat de consens

En la seva compareixença al Parlament, Xevi Xirgo ha destacat que l’eix central del mandat és la voluntat de consens entre els cinc membres del CAC, que van assumir el càrrec el passat febrer. En aquest sentit, ha explicat que des d’aleshores han celebrat una vintena de plens, en els quals s’han aprovat 112 acords, tots per unanimitat.

El “secret”, segons ell, és “haver-nos proposat tots treballar per allò que ens demana la llei, fer-ho amb una actitud professional, i deixar en un segon terme algunes de les consideracions més personals i polítiques que potser ens distancien més”. La voluntat és mantenir aquest tarannà durant tot el mandat.