El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha imposat dues sancions per un total de 14.601 euros a Smile Advertising, que explota comercialment Canal Català Barcelona, per l’emissió de continguts “contraris a la dignitat humana” durant les franges de protecció reforçada.

Els fets es remunten al 14 de novembre del 2011, quan un dels participants en la tertúlia del programa Catalunya Opina, Carlos Navarro ‘el Yoyas’ es va adreçar a una altra (una taxista musulmana) “en termes no respectuosos amb la dignitat humana” que, a més, “incomplien els deures” pel que fa a la protecció de la infància i de la joventut.

L’espai, senyalitzat com a no recomanat per a menors de 10 anys, es va emetre entre les 18.35 i les 20.25 h, dins la franja de protecció reforçada que va de les 17 a les 20 h en dies laborables. Per al CAC, però, s’hauria d’haver qualificat com a no recomanada per a menors de 13 anys, atesa “la presència freqüent de violència verbal versemblant, explícita, d’intensitat greu i no deslegitimada pel moderador del debat”, així com “l’ús d’un llenguatge groller d’intensitat alta”, entre altres factors.

Per tot plegat, el Consell ha declarat Smile Advertising responsable d’haver comès dues infraccions: una de lleu, per la “manca de respecte envers la dignitat humana i els valors constitucionals”, sancionada amb 2.600 euros, i una altra de greu per “l’incompliment” del deure de protecció de la infància i la joventut, multada amb 12.001 euros.

Advertiment a TV3

Per altra banda, el CAC ha donat un toc d’atenció a TV3 per una pregunta dirigida a l’audiència, durant l’emissió d’Els matins del passat 10 d’octubre: “Al servei de qui han d’estar els Mossos en cas de conflicte entre la legalitat jurídica i la democràtica?”, es va preguntar.

El Consell de l’Audiovisual considera que Televisió de Catalunya “no va ser prou curosa a l’hora de formular la pregunta, la qual podia confondre les persones teleespectadores”. En aquest sentit, l’ens remarca que, en les enquestes amb preguntes directes a l’audiència, “s’han d’evitar les preguntes condicionades, esbiaixades o els plantejaments ambigus o demagògics”.

La queixa per l’esmentada pregunta la va formular el portaveu adjunt del grup parlamentari del PP, Santi Rodríguez.