Foto de família dels 10ens Premis Carles Rahola (foto: Miquel Millan / DDGI).

L’Auditori de Girona va acollir dijous al vespre el lliurament de la desena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, atorgats per la Diputació de Girona i la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Enguany, el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa ha estat pel recull d’articles El misteri de Susqueda, de Tura Soler, publicats a El Punt Avui. El jurat ha valorat que “fa un seguiment exhaustiu d’un cas complicat que contextualitza els fets amb moltes fonts, amb una bona actualització, explicat des de diferents vessants i usant una gran varietat de recursos”.

En aquesta categoria s’ha fet una menció especial a Jordi Dalmau Corominas pel recull d’articles d’opinió publicats al Diari de Girona, tot valorant la seva trajectòria, aportació i bagatge professional, així com “l’esforç de relacionar els fets històrics amb l’actualitat”.

En la modalitat de millor fotografia de premsa el guardó se l’ha endut Aniol Resclosa, per Buscant l’arma del crim, publicada al Diari de Girona, per una imatge que “recull de manera sorprenent la recerca de proves que il·lustra la complexitat de la investigació del doble crim de Susqueda”.

El Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio ha estat per al treball Sopem a la presó, de Martí Saguer, Miquel Curanta, Daniel Cortés, Eugènia Güell, Gerard Escaich, Josep Lluís Vidal, Judith Saez, Laia Bodro i Marc Clapés, emès a Ràdio Capital de l’Empordà. El jurat ha considerat que “retransmet, de manera ben articulada” l’homenatge que s’ha fet cada setmana a les preses polítiques davant de la presó Puig de les Basses. “Tot i que no és un document que busqui una polifonia de veus, com a document radiofònic té molta força comunicativa”, assenyala el jurat. El jurat ha valorat aquesta iniciativa perquè va ser el primer d’un seguit de reportatges similars a altres mitjans.

Quant al premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, en aquesta edició l’ha guanyat Albert Jordana pel capítols 19, 23 i 25 del programa Territori contemporani (centrats en les comarques gironines), emès per Vallès Oriental Televisió, pel “bon tractament divulgatiu –cultural i modern– i perquè ens descobreix pensadors i artistes del territori gironí, amb una bona realització i tractament de la imatge”.

Per la seva part, el premi a la millor informació digital ha estat per al web El llegat dels indians, de l’Associació Cultural Xarxa de Municipis Indians, perquè “agrupa tota la informació d’una herència cultural rica”. El veredicte també destaca “la col·laboració dels dotze municipis indians per difondre part de la història de cada poble”.

Enguany, el jurat ha distingit el projecte 18+1, de Sara Montesinos i Martí Albesa, amb premi al millor projecte de comunicació periodística. El veredicte ressalta que és “una sèrie documental que té en compte el valor de donar veu directa als joves immigrants, fa d’articulador d’un servei públic i evidencia un problema existent”.

Finalment, el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional l’ha guanyat l’Associació Cultural La Llera per La Llera del Ter, una revista local editada per diferents municipis. Segons el jurat, la publicació “ha recuperat la història d’una revista molt ben elaborada, amb periodisme de proximitat i amb varietat de gèneres, i ha sabut engrescar les generacions més joves –molts d’ells, estudiants de periodisme–, que segur que aprendran de l’experiència”.

Tots els premis estan dotats amb 1.000 euros, a excepció del de millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.

El jurat dels 10ens Premis Carles Rahola de Comunicació Local ha estat integrat pel llibreter i comunicador Guillem Terribas (president); Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes; Ramon Girona, vicedegà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona; el fotoperiodista Xavier Jubierre; la periodista Maria Sánchez; Joan Ventura, president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, i Maria Roura, periodista i tècnica de Comunicació de la Diputació de Girona (secretària).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram