El Consell Assessor de RTVE a Catalunya (CARTVE) ha mostrat la seva preocupació perquè la televisió pública “no té cap sistema” per garantir la qualitat de les emissions lingüístiques en llengua catalana, després que l’1 d’octubre passat la direcció canviés de departament l’única persona que hi havia com a correctora i assessora lingüística de català.

En un comunicat emès aquest dimarts, el CARTVE considera que els mitjans de comunicació “tenen un paper excepcional” en la responsabilitat de mantenir i promoure la qualitat de la llengua catalana, i que els seus treballadors són “els responsables últims de la difusió d’un model de llengua de qualitat”.

En aquest sentit, el Consell Assessor recorda que és RTVE qui ha de posar les eines, la formació i els mitjans perquè els professionals siguin assistits i assessorats a l’hora d’exercir aquesta responsabilitat amb “qualitat i rigor”, i perquè es garanteixi la qualitat lingüística requerida.

Per tot plegat, el CARTVE demana a TVE que estableixi un pla que garanteixi la qualitat lingüística de totes les emissions en llengua catalana i que reconegui el dret dels periodistes a ser assessorats en aquest aspecte.

Mesures a prendre

El Consell Assessor també sol·licita que s’adoptin una sèrie de mesures per dur a terme aquest assessorament: plans de formació amb indicadors de progrés adaptats a les competències lingüístiques que requereix cada professional del procés productiu; divulgació de les eines de consulta disponibles i específiques per al sector audiovisual, i la creació d’eines pròpies de criteris, com llibres d’estil i avisos de les dificultats que presenta l’actualitat; i determinar mancances en el coneixement de la llengua com a punt de partida per assolir un compromís comú entre empresa i treballador per a la millora de la qualitat lingüística.

Finalment, el Consell Assessor demana a RTVE que determini i faci públic quin és el seu compromís lingüístic amb la llengua catalana i les llengües d’ús de la corporació, i que assumeixi dins la programació habitual la difusió dels valors del patrimoni lingüístic de l’Estat i el coneixement de les llengües oficials.

Carta dels treballadors als presidenciables

Aquest dimarts, el comitè d’empresa i els delegats de personal del centre de producció de Sant Cugat van aprofitar la presència al programa Tinc una pregunta per a vostè del president de la Generalitat, José Montilla; el secretari general d’ICV, Joan Herrera, i la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, per lliurar-los una carta on denuncien la desaparició de la figura de corrector, queixa que ja havien presentat als diferents grups parlamentaris el passat 15 d’octubre.

En la nova missiva, de passada també es denuncia que no s’ha defensat el desenvolupament tecnològic al centre i que no es lluita per la producció pròpia. En el primer cas, als destinataris de la carta se’ls posa com a exemple que el programa al qual participen es realitza des d’una unitat mòbil d’alta definició de Madrid, ja que a Sant Cugat no n’hi ha cap, com tampoc estudis d’HD.

Pel que fa a la producció pròpia, s’assegura que la directora, Montse Abbad, no els promociona “correctament”, fet que exemplifiquen amb la decisió d’emetre el programa Repor a les dues de la matinada, la qual cosa consideren que “no és la millor manera de potenciar” la producció de Sant Cugat.

Aquest dimecres, també es lliurarà la carta al president de CiU, Artur Mas; al d’Esquerra, Joan Puigcercós, i al de Ciutadans, Albert Rivera, que aniran a Sant Cugat per enregistrar la seva participació a Tinc una pregunta per a vostè.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram