El cercador de col·leccions digitals d’interès cultural Eureca!, que es va endegar a principis d’any, ja inclou la referència de més de 290.000 documents digitals disponibles en diferents suports (text, fotografia o vídeo).

Eureca!, sigles d’Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya, es va crear facilitar la recerca d’informació digital a la xarxa i, per això, indexa la informació dels documents continguts als principals repositoris d’informació electrònica de Catalunya. Des del cercador s’accedeix als documents d’interès i es redirecciona el visitant fins al web que acull el document original d’interès.

En menys d’un any, Eureca! ha rebut 17.000 consultes. Les cerques més repetides corresponen a paraules clau com Barcelona, Menorca, guerra civil espanyola, Tortosa, Salvany, science, teatre, filosofia, Ramon Llull o Girona.

El cercador, promogut per la Subdirecció General de Biblioteques del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, es va inaugurar amb la inclusió de més de 170.000 referències de documents digitals.

Actualment, des d’Eureca! es poden localitzar i accedir a la informació de més 290.000 documents dels següents portals, dipòsits o bases de dades:

RACO (Revistes catalanes d’Accés Obert)

Cartoteca Digital

Memòria Digital de Catalunya

Escena Digital

Tesis Doctorals en Xarxa

RECERCAT (Dipòsit de la Recerca a Catalunya)

MDX (Materials Docents en xarxa)

ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues)

Fons digital Aula Màrius Torres

Hemeroteca digital Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona

Calaix

Memoro. Banc de la Memòria

Biblioteca Digital Valenciana

En breu, també s’incorporà la informació dels registres de documents digitalitzats dels museus catalans inclosos a Museus en línia.