El Consell de la Informació de Catalunya ha criticat la cobertura que estan realitzant alguns mitjans arran de la troballa de suposades noves proves relacionades amb el triple crim d’Alcàsser de fa 26 anys. El CIC afirma que alguns mitjans han recuperat “relats on preval la morbositat amb el pretext de mantenir l’audiència informada d’uns fets esgarrifosos i traumàtics que viuen les famílies i altres persones de l’entorn de les víctimes”.

Per això, insta a mitjans de comunicació i professionals de la informació a fer valdre el principi novè del Codi Deontològic pel que fa al respecte i la dignitat de les persones, evitant les intromissions innecessàries i les especulacions gratuïtes sobre els seus sentiments i circumstàncies. “Danyar de forma injustificada la dignitat dels individus de paraula o amb imatges, fins i tot més enllà de la seva mort, contravé l’ètica periodística”, assenyala.

“Quan els mitjans de comunicació sobrevaloren la importància d’uns fets aberrants i de tot punt reprovables per excés de presentació o reiteració injustificada, fins i tot amb l’excusa de condemnar-los, estan contribuint a la morbositat amb la paraula o la imatge”, assenyala el Consell.

“La llibertat d’informació no és per ofendre, denigrar o furgar en el dolor i el patiment de les persones, ni per crear o satisfer el consumisme del morb en cap circumstància. Entre tots hem de repensar les eines que ajudin a contrarestar la crueltat salvatge i evitar que l’horror acabi per comparar-se un dia amb el dret a saber”, afegeix.