El Consell de la Informació de Catalunya ha fet una crida a la “màxima responsabilitat” dels periodistes i els mitjans de comunicació en el tractament de les informacions vinculades a la pandèmia de la covid. “Estem vivint un moment en què el combat contra els contagis necessita, més que mai, els comportaments cívics de la ciutadania”, afirma.

El CIC considera “vital” que en moments com l’actual els periodistes i els mitjans “fomentin la consciència social dels ciutadans, sense renunciar a la imprescindible crítica a la gestió de les administracions. La denúncia de tot allò que és millorable en la gestió de la pandèmia ha d’apel·lar, també, a l’auto responsabilitat de les persones”, assenyala en un comunicat.

“Els mitjans han de tenir un ferm compromís amb la formació d’una consciència crítica dels ciutadans. I, en cap cas, han de contribuir a la confusió que es pot generar en una situació tan complexa com la que estem vivint. I menys, aprofitar l’angoixa i la incertesa del moment per aplicar fórmules pensades exclusivament per aconseguir audiència a qualsevol preu, en lloc de oferir una informació de qualitat”, afegeix al respecte.

El CIC recorda que el preàmbul del Codi Deontològic diu que els periodistes i mitjans de comunicació han de tenir la “màxima llibertat d’informació i d’opinió”, però que l’han d’exercir amb la “responsabilitat inherent a un servei públic”.