La demarcació gironina del Col·legi de Periodistes va presentar davant el Consell de la Informació de Catalunya un escrit que recull diverses queixes de mala praxis dirigides contra el digital gironanotícies.com i el seu director, Xavier Palomino. L’òrgan ha conclòs que el mitjà vulnera els articles 1, 2, 3, 4 i 7 del Codi Deontològic així com “l’esperit del conjunt” del mateix.

En el text remès pel Col·legi al CIC es denuncien pràctiques com no verificar les informacions; coaccionar institucions i entitats perquè insereixin publicitat sota l’amenaça de no publicar les seves activitats; utilitzar el mitjà en benefici personal i/o familiar o per atacar, amenaçar i desacreditar persones i organismes; publicar notícies d’agències sense estar abonat al servei; reproduir fotos i notícies d’altres mitjans sense citar les fonts; apropiar-se d’articles publicats a blogs sense demanar permís; falsejar les dades d’audiència, i no sotmetre’s a cap mena de control.

El CIC afegeix que aquestes queixes s’acompanyaven d’exemples acreditats amb noms i telèfons de persones disposades a subscriure’ls, així com còpies d’emails del director de gironanotícies.com.

Segons han confirmat diverses fonts a Comunicació 21, la primera queixa va sorgir del Festival de Peralada, que va denunciar que se l’havia coaccionat per inserir publicitat a gironanotícies.com. Després es van anar sumant diversos mitjans de comunicació, agències de notícies professionals de diferents àmbits (ràdio, digital, fotoperiodisme, gabinets de comunicació) i entitats privades i públiques gironines.

Gironanotícies ho nega

El director del digital, Xavier Palomino, ha negat a Comunicació 21 les acusacions i les atribueix a una campanya iniciada fa dos anys pel director de la competència, Marc Estarriola, d’AraGirona.cat, de qui diu té una “obsessió” amb ell tot i que personalment no es coneixen.

Palomino també acusa de connivència el president de la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes, Narcís Genís. El director de gironanotícies.com, a més de considerar una “barbaritat” les acusacions, assegura que mai ha tingut cap vinculació amb el Festival de Peralada i que la publicitat del digital la gestionen dues empreses externes.

Contactat per aquest mitjà, Estarriola s’ha limitat a subratllar que l’inici, el fonament i la tramitació de la denúncia ha anat a càrrec del Col·legi, i que “anar més enllà és veure fantasmes” on no n’hi ha.

Toc d’atenció

Per al Consell de la Informació de Catalunya aquest és “un cas problemàtic, desagradable i sensible pel que fa als efectes contagi que es puguin produir a la xarxa”. A més, considera que, per la seva línia, gironanotícies.com “no es pot considerar una publicació periodística, i no sembla que el seu principal responsable tingui el menor interès en acceptar i respectar les mínimes normes deontològiques”, afegeix en el seu informe.

“La captació de publicitat mitjançant la coacció i el xantatge, l’engany i la mentida sembla que són el seu principal modus operandi. Notícies en benefici propi sense verificar ni rectificar, la preeminència de la brama sobre la veritat, l’ús de fonts no contrastades i altres pràctiques tendeixen a desbancar l’objectivitat com a valor clau a l’exercici de la professió amb les naturals i pernicioses conseqüències”, afirma l’organisme.

El Consell considera que aquest cas és un “toc d’atenció” i una “bona ocasió” per dedicar un seminari a l’ètica a internet i els problemes que es presenten amb “l’atomització de publicacions digitals i la irrupció d’aventurers en lloc de periodistes”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram