El Consell de la Informació de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han recordat un cop més a professionals i mitjans que no s’ha vincular gratuïtament la violència amb l’origen ètnic, per tal d’evitar la discriminació i estigmatització dels col·lectius afectats. El pronunciament arriba arran del tractament mediàtic del recent assassinat de dues persones a Girona i els posteriors actes violents a Figueres contra la propietat del presumpte assassí.

“Assenyalar la pertinença dels agressors o de les víctimes a un grup ètnic determinat, sense que això tingui rellevància informativa, vexa i estigmatitza tot el col·lectiu i atempta contra l’ètica periodística”, assenyalen en un comunicat conjunt. “Entenem que aquest assenyalament és encara més greu si es fa des dels titulars o des de l’encapçalament de les informacions audiovisuals”, afegeixen al respecte.

Així doncs, CIC i CPC es remeten el Codi Deontològic de la professió: “No es pot discriminar cap persona a causa de la seva condició sexual, discapacitat física o mental, creences, origen ètnic, nacionalitat o extracció social. Així mateix, cal evitar expressions vexatòries que puguin incitar a l’odi i a l’ús de la violència. Els periodistes han de ser especialment sensibles amb la diversitat i actuar amb sentit de justícia i respecte a les persones i els grups afectats”, indica el criteri 12.

“La pervivència de la professió estarà més assegurada amb una informació contrastada i veraç”

Sobre la cobertura dels fets de Girona i Figueres, el Consell i el Col·legi expliciten la seva preocupació pel fet que “la majoria de pseudomitjans digitals, però també alguns de referència, hagin posat el focus de la informació en l’origen dels protagonistes dels fets, com si la seva pertinença a un grup ètnic fos la causa o la justificació de la violència”.

Per tot plegat, ambdues institucions insten els professionals de la informació (tant els de mitjans com els de gabinets de comunicació) a extremar el seu “compromís ètic”. Al respecte, remarquen que “la pervivència de la professió estarà més assegurada amb una informació contrastada i veraç que no amb un clic de més o de menys”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram