El Clúster Audiovisual de Catalunya vol convertir l’espai de les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià de Besòs i Badalona, en un pol de creació audiovisual. Sota el nom de Catalunya Media City, es vol generar un flux d’activitat vinculada a la producció de continguts, donant servei i acollint empreses del sector, però també investigant a nivell tecnològic noves tècniques vinculades a nous formats i al gruix de la indústria, des de la producció de films fins a la publicitat. La proposta ja s’ha traslladat als diferents grups polítics amb representació al Parlament i s’està treballant amb el Govern per determinar com fer-la efectiva, sempre en convivència amb altres pols de producció ja existents, com el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa.

L’objectiu del projecte és crear una infraestructura puntera a nivell tecnològic i de producció, i que sigui capaç d’atraure la demanda de rodatges a Catalunya a nivell mundial. La iniciativa s’ha presentat aquest dimecres al Mercat Audiovisual de Catalunya a Granollers, on el president del Clúster, Miquel Rutllant, ha posat sobre la taula els models de treball que tenen productores internacionals com ara Netflix, que roden en diferents parts del món.

Per aquest motiu, disposar d’una infraestructura potent permetria a produccions d’arreu del planeta posar la mirada a Catalunya per desenvolupar-hi els seus projectes, tant a nivell de localització com de platós. “Volem crear una gran infraestructura, moderna i amb els darrers avenços tecnològics en producció audiovisual i platós, però també laboratoris de creació i de recerca perquè el Catalunya Media City sigui un referent des d’un punt de vista tecnològic”, assenyala Rutllant en declaracions a l’ACN.

El plantejament també aposta, en aquesta línia, per la formació en aquest mateix sector, amb la finalitat de potenciar tant el talent tècnic com la creativitat en l’elaboració de continguts. Tot plegat requereix d’espai, motiu pel qual s’aposta perquè sigui un edifici emblemàtic, com ho és el conjunt de les Tres Xemeneies, el que aculli aquest futur centre de producció, així com el seu entorn.

“És idíl·lic, es basa en un edifici que és patrimoni, una antiga central tèrmica que dibuixa l’skyline de Barcelona”, apunta Rutllant, qui assegura que es crearia un barri sencer que generaria riquesa i que vol ser referent al sud d’Europa. La iniciativa beneficaria empreses del sector d’arreu, des de les més petites a les grans: “Tots han de poder-ne fer ús, és totalment transversal, no només pel que fa a la producció de pel·lícules, també en l’àmbit publicitari”, afegeix.

El seu futur depèn, però, de la voluntat política, i és per això que ja s’ha traslladat la proposta a totes les formacions amb representació al Parlament. A més, el Govern ja hi treballa a través dels departaments d’Empresa, Cultura i Territori, detalla Rutllant.

El projecte permetria fer un salt a nivell audiovisual, de la mà d’espais amb solvència consolidada com ho és el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on els platós ja són al 100% de la seva capacitat, i on s’hi roden des d’anuncis fins a pel·lícules, passant per programes de televisió com Operación Triunfo (TVE). Per això es planteja inicialment ampliar el PAC, per seguir potenciant l’activitat en el sector, i posteriorment crear la gran infraestructura a les Tres Xemeneies.