El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha celebrat “les passes endavant” que s’han realitzat després que TV3 i Catalunya Ràdio per una banda, i BTV per l’altra, hagin pogut cobrir tota la campanya del 26-J sense la imposició dels blocs electorals. Per al CPC, aquest és un “precedent històric” que marca “el principi de la fi” dels blocs. “S’ha obert un camí sense marxa enrere”, assenyala la junta de govern en un comunicat.

“L’excepcionalitat d’aquesta campanya no pot ser un cas aïllat. És una mostra que es pot avançar per desbloquejar definitivament aquest contenciós entre els professionals de la informació i els partits polítics”, afegeix l’entitat.

El CPC remarca que aquest “precedent històric” es deu en bona part “a la feina feta durant dècades, gràcies a l’empenta de les redaccions i l’amplitud de mires dels consells d’administració i dels partits polítics”. Sobre aquests últims, destaca que per unanimitat han acceptat els plans de cobertura sense blocs i s’han abstingut de presentar recursos a la Junta Electoral, a diferència d’anteriors comicis.

“Els plans de cobertura es podran millorar en el futur, però ja han marcat un precedent que no es podrà ignorar”, celebra l’entitat. El Col·legi també subratlla que els mitjans que no han seguit els blocs electorals (els esmentats i els que ja no en feien) demostren que es pot fer informació política durant les campanyes “seguint criteris periodístics en funció de l’actualitat i no de les imposicions partidistes i amb ple respecte a la pluralitat”.