Aquest divendres a la matinada arrenca una nova campanya electoral i, com és habitual, els periodistes tornen a posicionar-se en contra dels blocs. Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el rebuig a les informacions cronometrades i pautades es va explicitar aquest dimecres amb sengles actes simultanis a totes les demarcacions de l’entitat.

“Els periodistes no podem quedar-nos amb els braços creuats davant d’aquesta situació”, va clamar el degà del CPC, Josep Maria Martí. “No volem ser còmplices del que està passant”, va afegir. Segons va dir, els blocs són una “anomalia” única a Europa.

“Imposició antidemocràtica”

En els diferents actes, es va llegir el manifest No tot el que és legal és just: no als blocs electorals, on s’assegura que són una “imposició antidemocràtica” que no només és un problema entre periodistes i polítics, sinó també “un conflicte que afecta la columna vertebral del sistema democràtic i el dret a la informació”.

Per tot plegat, el Col·legi demana a les direccions dels mitjans públics que no acatin els blocs electorals, i dóna suport i empara a les mobilitzacions i protestes dels professionals per denunciar i oposar-se a aquesta mesura “injusta i antidemocràtica”.

“Els partits es creuen que són els propietaris dels mitjans”

En l’acte a la seu barcelonina del CPC, el manifest va ser llegit per Jordi Duran (COMRàdio) i Raquel Sans (TV3). Posteriorment, la mateixa Sans, Aurora Anton (Televisió de l’Hospitalet), Olga València (BTV) i Manel Fuentes (Catalunya Ràdio) van explicar situacions que exemplifiquen “l’absurditat” de la imposició dels blocs.

Finalment, el filòsof Josep Ramoneda, com a representant de la societat civil, va assegurar que “és sorprenent que a aquestes alçades s’hagi d’estar insistint i lluitant per coses tan evidents”. Ramoneda va apuntar que el problema de fons és “la manera d’entendre la política en una societat democràtica, on els partits es creuen que són els propietaris dels mitjans públics”. En aquest sentit, va advertir que si es converteix la informació en propaganda s’està “falsejant l’essència de la democràcia”.

L’SPC, també en contra

Aquest mateix dimecres, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) va emetre un comunicat on qualifica els blocs electorals com a “imposició antiprofessional i antidemocràtica”. Per a l’organització, cronometrar i pautar les informacions dels actes electorals als informatius és traslladar-hi “criteris polítics i de propaganda”, cosa que considera contrària al pluralisme, la neutralitat i la igualtat d’oportunitats.

“Conscient que és una batalla de llarga durada, pel volum d’obstacles fàctics i legals aixecats contra l’innegociable dret a la informació”, l’SPC reitera la seva oposició a “l’aplicació imposada de l’arbitrari ‘principi de proporcionalitat’, que consolida la desigualtat d’oportunitats i la reproducció endogàmica del sistema de partits”. Com el Col·legi, el Sindicat també dóna suport a totes les iniciatives de protesta dels professionals dels mitjans contra els blocs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram