A principis de mes, els jutges reusencs van fer públic un comunicat conjunt on qualificaven d’“exercici pervers de la llibertat d’informació” les crítiques fetes des d’alguns mitjans al titular del Jutjant d’Instrucció número 3 de Reus, Diego Álvarez de Juan, per la instrucció dels casos Innova i Shirota, que afecten de ple l’Ajuntament de la ciutat. A més, arremetien contra el tractament mediàtic d’ambdós casos.

La demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes s’ha mostrat disconforme amb la missiva dels jutges i ha lamentat “la manera com desqualifica de forma genèrica tot el col·lectiu”. A més, ha defensat la professionalitat dels informadors, recordant que “no sempre poden desenvolupar la seva feina en les millors circumstàncies i condicions en seu judicial”.

Finalment, el Col·legi recorda als jutges que poden denunciar suposats casos de mala praxis periodística davant del Consell de la Informació de Catalunya i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, on qualsevol persona hi pot presentar una queixa. Paral·lelament, el CPC es posa a disposició de jutges i jutgesses per canalitzar les seves reclamacions sobre les pràctiques dels professionals de la informació.

Les crítiques a l’instructor dels casos Innova i Shirota (tant amb articles periodístics com mitjançant les opinions d’advocats i juristes) se centraven principalment en qüestionar les detencions realitzades per garantir que declaressin al Jutjat, cosa que consideraven innecessària. Per als jutges, les crítiques posaven en dubte la figura i la feina d’Álvarez “amb referències impròpies a la seva honestedat i integritat” per atribuir-li “finalitats alienes” a la investigació, com ara una suposada promoció professional o política.