El Col·legi de Periodistes de Catalunya i la plataforma Diverscat en Acció (impulsada per la Comissió de Periodisme Solidari  del CPC) s’han posicionat de manera rotunda contra la propagació d’idees xenòfobes o discriminatòries a través dels mitjans catalans.

Davant dels discursos racistes d’alguns partits polítics que es presenten a les eleccions municipals del 24 de maig, el Col·legi i Diverscat insten els professionals de la informació a no convertir-se en “altaveus de cap discurs que alimenti qualsevol tipus de discriminació a una persona” per qualsevol de les raons que assenyalen l’article 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans i l’article 14 del Conveni Europeu dels Drets Humans.

A banda d’aquests dos articles, recorden el que diu el criteri número 12 del Codi Deontològic: “Actuar amb especial responsabilitat i rigor en el cas d’informacions o opinions amb continguts que puguin suscitar discriminacions per raons de sexe, raça, creences, extracció social i cultural i malaltia, així com incitar a l’ús de la violència, evitant expressions o testimonis vexatoris o lesius per a la condició personal dels individus i la seva integritat física i moral”.

La responsabilitat dels periodistes

Així doncs, el CPC i Diverscat fan una crida perquè els professionals i els mitjans no es converteixin en “transmissors ni altaveus” de discursos de l’odi, que incitin a la discriminació, que propaguin falsos rumors o promulguin la supremacia o la preeminència d’una part de les persones que viuen a Catalunya sobre unes altres. 

“És per això que, si un/a candidat/a o representant d’un partit que promogui idees xenòfobes, racistes i discriminatòries, ha de ser entrevistat/da per un mitjà o participa en un debat, no permetrem que se serveixi dels mitjans, i encara menys si aquests són públics, per fer propaganda basada en principis discriminatoris, xenòfobs o racistes”, apunten en un manifest conjunt.

A més, remarquen que cal “evitar que passin desapercebudes les idees que veritablement defensen a través d’altres discursos basats en la gestió dels serveis municipals o la política quotidiana dels ajuntaments, que els equipararien a altres regidors/es”.

Per al Col·legi Periodistes i Diverscat, és “responsabilitat” dels professionals “desemmascarar els discursos de l’odi, combatre’ls quan s’expressin a través dels nostres mitjans i denunciar, si s’escau, a la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació qualsevol declaració feta a través d’aquests mitjans”.

Finalment, demanen al Consell de l’Audiovisual de Catalunya i al Consell de la Informació de Catalunya que es posicionin públicament contra la utilització dels mitjans com a altaveus i transmissors de discursos de discriminació, xenofòbia o racisme.

CPC i Diverscat animen entitats i professionals a adherir-se al decàleg-manifest No amb els nostres mitjans!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram