La junta de govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha aprovat sortir de la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes estatal per “discrepàncies amb el sistema de representativitat”. Per al CPC, aquest és un “element clau” en la definició de la presa de decisions en l’esborrany de proposta de creació d’un futur Consell de Col·legis Professionals de Periodistes.

El sistema de representació proposat per la majoria dels col·legis integrants de la Xarxa és el d’un vot per institució. “Un fet que representa una infravaloració dels professionals de Catalunya”, apunta el CPC, que aportava a la Xarxa més de la meitat dels col·legiats.

El CPC plantejava un vot ponderat a partir d’una doble votació per nombre de col·legiats i nombre de col·legis. Això, defensa, garantiria que “no hi pogués haver una imposició sistemàtica dels col·legis més grans respecte els més petits, ni a la inversa”. “Lamentem que no s’hagi pogut arribar a un acord que satisfés totes les parts”, assenyala el CPC en un comunicat.

La Xarxa de Col·legis de Periodistes es va formar el juny de 2018 per coordinar les actuacions en defensa de la professió fins a la creació del Consell General de Col·legis de Periodistes. Fins ara estava formada per onze col·legis: Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Galicia, La Rioja, Múrcia, Navarra i País Basc, a més de Catalunya. En total representaven uns 7.000 professionals, dels quals més de 4.200 del Col·legi de Periodistes català.