El Col·legi de Periodistes de Catalunya posa en marxa tres projectes per millorar el benestar i la salut mental dels professionals. El primer és la publicació d’una guia elaborada conjuntament amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. A més, ha programat un taller formatiu i oferirà un servei d’assessorament.

“Amb la posada en marxa d’aquestes tres iniciatives, volem impulsar la salut mental a la Casa dels Periodistes i oferir recursos d’ajuda als col·legiats i col·legiades que ho necessitin”, va assenyalar dimecres en la presentació el degà del Col·legi, Joan Maria Morros.

La Guia pel benestar i la salut mental dels professionals de la informació ha estat elaborada per Dolors Liria i Ariadna Vilà, vicedegana i vocal del Col·legi de Psicologia, respectivament. El document ofereix un conjunt de recursos destinats a ajudar els periodistes a identificar i gestionar els reptes emocionals i de salut mental derivats de la professió.

Així, la guia exposa un marc amb els malestars més comuns i proposa una sèrie de recomanacions per pal·liar-los. Aquests consells es resumeixen en set punts:

  • No estar sempre de guàrdia.
  • Acordar amb l’empresa els terminis i la quantitat de feina amb antelació.
  • Definir unes condicions laborals mínimes i marcar horitzons temporals.
  • Relativitzar les crítiques.
  • Establir límits i un ordre de prioritats en la comunicació digital.
  • Reconèixer la importància del descans.
  • Demanar ajuda professional si es necessita.

La segona acció prevista pel Col·legi de Periodistes és un curs formatiu programat el 18 de juny, impartit per la psicòloga i formadora Glòria González. Es tracta d’una sessió de quatre hores lectives que té per objectiu conèixer millor el funcionament de la ment i aprendre a gestionar els pensaments de manera més saludable mitjançant recursos i eines pràctiques.

Finalment, el Col·legi ha arribat a un acord amb la Fundació Galatea per oferir sessions amb psicòlegs, terapeutes i psiquiatres a un preu reduït a través d’un sistema de copagament. Aquest servei d’assessorament inclou un paquet de tres sessions d’atenció psicològica que es podran realitzar tant presencialment com en línia. El CPC assumirà el 50% del cost de les sessions.

5 sobre 10 en benestar emocional

En la presentació dels tres projectes, Joan Maria Morros va recordar la vocació social i de servei que caracteritza el periodisme, un fet que sovint implica llargues i intenses jornades de treball, amb una sobreexposició informativa o esdeveniments traumàtics que poden derivar en importants malestars físics i psicològics, i per això “és essencial que abordem la salut mental amb la seriositat que mereix”.

També va exposar els resultats d’una enquesta interna del Col·legi de Periodistes, la qual constata el “precari” estat de salut mental d’alguns col·legiats que qualifiquen el seu benestar emocional amb una mitjana de 5,08 sobre 10. Segons l’entitat, aquesta situació ha portat al 60% dels enquestats a considerar l’abandonament de la professió per motius de salut mental com una opció viable, mentre que un 8,1% manifesta haver-ho fet alguna vegada en el decurs de la seva trajectòria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram