El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha mostrat la seva “preocupació i condemna” per la detenció del fotoperiodista Carles Palacio el passat dimecres a Girona sense ordre judicial. La policia l’acusa de desordres públics per la seva presència en el tall de les vies de l’AVE amb motiu del primer aniversari de l’1-O, acció que Palacio va cobrir com a professional degudament identificat com tal.

El Col·legi considera que actuacions policials com la de dimecres “qüestionen” les llibertats de premsa i d’expressió, i suposen “un atemptat contra els drets fonamentals de la ciutadania”.

L’entitat es remet a la vigència del manifest Prou pressions i agressions als professionals de la informació impulsat el desembre de 2017, que va rebre el suport d’universitats, entitats i sindicats. El document va ser una resposta als episodis d’insults, amenaces, coaccions i/o agressions patides per diversos professionals, i també a les ingerències dels poders públics.

Prou pressions i agressions als professionals de la informació

Contra les agressions als treballadors dels mitjans de comunicació, respecte i protecció

La professió periodística ha patit darrerament episodis de coaccions i agressions verbals i físiques que han estat denunciades àmpliament pel Col·legi de Periodistes de Catalunya –i pel sector de la professió– com a intolerables en qualsevol de les circumstàncies.

Tot i que el periodisme no s’exerceix permanentment a Catalunya sota un clima d’amenaça i persecució, aquestes intromissions, per poques que se’n produeixin, mereixen una condemna rotunda per part del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i pel col·lectiu que formem part d’aquesta professió.

Els drets a la llibertat d’expressió i d’informació estan protegits pel nostre ordenament jurídic com a pilars d’una societat lliure i democràtica i és per això que com a professionals fem aquesta crida:

1. A tota la ciutadania a respectar la feina dels professionals de la informació. La independència periodística no pot estar amenaçada per cap coacció ni agressió.

2. Als professionals i als mitjans de comunicació a exercir l’ofici amb la responsabilitat pròpia d’un moment com el que es viu, sempre sota les directrius del Codi Deontològic.

3. A les autoritats públiques a garantir i assegurar la protecció dels professionals que exerceixen el periodisme.

Qualsevol coacció, agressió o desprotecció dels professionals dels mitjans ens debilita i no contribueix a garantir els drets a la informació que la nostra societat reivindica.

Contra les pressions als periodistes, més respecte i cap ingerència

Els professionals del periodisme rebutgem, i considerem del tot inadmissible, que ningú es prengui la llibertat de decidir com hem de fer la nostra feina, i menys que ens marquin les pautes de com s’ha d’informar. Per aquesta raó, com a professionals del periodisme, fem la següent crida:

1. Exigim exercir i preservar un periodisme lliure d’ingerències polítiques, judicials o policials, que atemptin contra la llibertat d’expressió i informació.

2. Demanem respecte per la feina que fem els periodistes, tant dels mitjans públics com privats. No podem estar subjectes a directrius ni amenaces de cap mena que limitin la llibertat d’informació.

3. Reclamem a les autoritats públiques que garanteixin els drets a la llibertat d’expressió i d’informació i que permetin als periodistes exercir amb aquesta llibertat el periodisme.

El Dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia i la nostra és una feina de servei essencial. Només una informació professional i responsable, compromesa amb al Codi Deontològic, i lliure d’agressions i pressions, serà la garantia d’independència i pluralitat.

El document compta amb l’adhesió dels consells professionals i dels comitès d’empresa de TV3, Catalunya Ràdio, RTVE Catalunya, ACN, El Periódico, La Xarxa, betevé, RAC1 i Racó Català; les facultats de periodisme i comunicació de la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat de Vic, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull i la Universitat Autònoma de Barcelona UAB. El manifest també té suport el Grup de Periodistes Ramon Barnils, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, el PEN Català, l’Associació de Comunicació Pública i el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya, així com el Sindicat de Periodistes de Catalunya, CCOO, UGT, Intersindical-CSC i CGT.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram