El passat 30 de setembre, el director de l’ACN, Saül Gordillo, va enviar un correu electrònic a tota la redacció de l’agència on felicitava la feina feta durant la jornada de vaga del dia anterior. El 4 d’octubre, a les 13.10 h, un treballador de l’àrea de gestió de la informació que sí havia fet vaga, va respondre amb un correu intern, amb còpia a tota la plantilla, on utilitzava un “to irònic” per sumar-se a les “felicitacions” del director, assenyala el comitè d’empresa de l’ACN. La reacció de la direcció va ser “fulminant i immediata”, i va ser acomiadat poc abans de les 18 h, segons denuncien els representants dels treballadors en un comunicat.

Per això, han fet públic el seu rebuig a l’acomiadament del documentalista, en considerar que suposa “una vulneració als drets fonamentals de la llibertat d’expressió i al dret a fer vaga sense haver de patir represàlies per part de l’empresa”.

A més, assenyalen que “cap decisió empresarial d’aquestes característiques pot quedar sense resposta”, i menys si aquesta “s’assumeix en una empresa pública”. El comitè també remarca que “s’ha d’evitar que aquest error de gestió es pugui fer servir de referent en futurs comportaments en el sector privat”.

Fins ara, els representants dels treballadors no havien fet públic el cas perquè estaven intentar aturar l’acomiadament, cosa que finalment no han aconseguit.

Ajustament de plantilla

Segons els representants dels treballadors la direcció de l’ACN ha justificat l’acomiadament com “una necessitat d’ajustar la plantilla de l’àrea de gestió de la informació”, motiu pel qual hauria rescindit el contracte d’obra i servei de l’afectat. Però el comitè nega aquesta explicació i assegura que, en una reunió celebrada el passat setembre, la direcció va comunicar que no es preveien acomiadaments ni ajustos de plantilla.

Per tot plegat, el comitè d’empresa reclama la “readmissió immediata” del documentalista, i demana “explícitament” la intervenció del Col·legi de Periodistes perquè valori aquest fet i prengui les mesures pertinents.

El contingut dels mails

“Com faig habitualment en jornades especials, us envio aquest correu per felicitar-vos per la feina feta ahir”, començava el correu electrònic enviat per Saül Gordillo a la redacció, en referència a la jornada de vaga electoral. A més, destacava que “la gran quantitat d’informació i de material gràfic” generat durant el 29 de setembre “demostra la vocació periodística de tots vosaltres”. El director de l’ACN remarcava que aquesta vocació és “un valor impagable que fa gran l’Agència”.

Per la seva part, el documentalista acomiadat, responia amb el següent correu:

“Gràcies per la consideració! Permeteu-me sumar-me a la festa. Voldria afegir-hi les meves felicitacions:

Gràcies per haver produït 321 notícies durant el 29-S. És el doble que durant la manifestació del 10 de juliol i força més que qualsevol jornada ordinària. Amb les vostres hores extres, que per descomptat ningú no us remunerarà, hem aconseguit eliminar de facto el dret a vaga d’aquells treballadors de l’ACN que l’han pretès exercir.

Gràcies també per fer cas omís a la crida a la vaga de tots els sindicats de Catalunya i dels companys de la resta de mitjans, que amb el record dels més de 1.000 periodistes catalans acomiadats des del 2008, han secundat massivament la vaga. Ens hem destacat com una de les plantilles del sector amb menys seguiment de la vaga, i com l’empresa amb més producció de continguts. Podem dir, sense por d’equivocar-nos, que hem contribuït decisivament a rebentar l’esforç vaguista de la resta de companys del sector. Felicitats també!

L’enhorabona als companys de la direcció de l’ACN per contrarestar el patriotisme social i la crida a la vaga general del partit que dirigeix el Departament del qual depenem. Gràcies per fer-ho amb contundència, sense dubtar en pressionar eventualment el personal (com informa el Comitè) ni a recórrer a mètodes probablement il·legals en relació a la imposició de serveis mínims (com informen els serveis jurídics de CCOO). (Ai, si en Barnils aixequés el cap!).

Gràcies també per fer pinya amb el Grup Godó i els mitjans contraris a la vaga, amb els qui hem aconseguit emmascarar els èxits significatius de la vaga, focalitzant el relat del 29-S i “del dia després” en lo dolentíssims que són els piquets i en els disturbis d’un grapat de trinxeraires, i no pas en la mobilització i la generositat de centenars de milers de treballadors catalans.

I el més commovedor de tot, gràcies a tots aquells qui heu treballat, per anar contra els vostres interessos i els de la vostra gent. Resulta gloriós veure-us treballar amb tant fervor i amb tanta efectivitat per consolidar l’acomiadament lliure i quasi-gratuït en aquest país.

I gràcies per últim a la Direcció d’aquesta empresa, ja que, malgrat les diferències —i això sí que ho dic sense ironia—, estic segur que respecta la pluralitat d’opinions i la llibertat d’expressió, i per tant, sabrà encaixar la crítica (i l’autocrítica) d’aquest insignificant documentalista.”