Després dels vuit acomiadaments de principis de maig (set treballadors de la plantilla i un tècnic extern), el conflicte laboral l’Agència Catalana de Notícies, lluny d’apaivagar-se, ha tornat a revifar a causa de la reordenació interna impulsada per la direcció. Una remodelació que podria acabar amb tres sortides més.

Tal com vam explicar fa 20 dies, l’empresa ha buscat entre la plantilla voluntaris per cobrir les corresponsalies del Rosselló-Alt Empordà (de nova creació), el Vallès Occidental i el Garraf-Penedès, però la d’aquesta última continua vacant. A més, es vol formar un equip per al cap de setmana i eliminar els torns de guàrdia actuals.

“Pressions, coaccions i amenaces”

El comitè d’empresa ha denunciat que en la cerca de personal per a la demarcació del Garraf-Penedès i per al cap de setmana s’han produït “pressions, coaccions i amenaces” d’acomiadament per part de la direcció. El director de l’ACN ha negat aquestes acusacions en declaracions a Comunicació 21.

Joan Maria Clavaguera explica que, arran dels acomiadaments de fa 20 dies, s’està impulsant una reordenació per fer més competitiva l’agència. Així, després que no hi haguessin voluntaris per als llocs demandats, aquests han estat proposats a tres treballadores seleccionades pel seu perfil. Això sí, el seu lloc de treball actual s’extingeix i la no acceptació suposaria la seva sortida de l’empresa.

Els representants dels treballadors critiquen que no se’ls ha tingut en compte a l’hora de realitzar aquesta reestructuració, i lamenten que, en el cas de la composició de l’equip del cap de setmana, no s’hagi intentat buscar una solució “menys traumàtica” per a les persones afectades, com ara permetre el teletreball (en el cas d’una treballadora) i continuar amb un servei de guàrdies que seria assumible per a la plantilla de Barcelona.

Per a la direcció, però, les guàrdies de cap de setmana són de “difícil compliment” amb els treballadors fixos actuals. Si finalment s’acabessin produint les sortides, Clavaguera diu que “ja es veurà” si per cobrir les vacants es recorre a la plantilla o es contracta algú de fora.

“Decisions doloroses però ineludibles”

El director de l’ACN destaca que, amb els acomiadaments de principis de mes, s’ha intentat afectar el “mínim possible” els continguts, ja que de les vuit sortides “només” hi havia dos periodistes multimèdia. La resta eren tres treballadors de suport a la redacció (fotografia, vídeo i documentalista), dos comercials i un treballador extern de la secció tecnològica.

Clavaguera argumenta que tot plegat es tracta d’un procés on s’han hagut de prendre “decisions doloroses però ineludibles” condicionades per la reducció del 25% en el pressupost del 2013.

Per la seva part, el comitè d’empresa critica que la retallada es concentri en la plantilla i, de cara als nous conflictes laborals oberts, amenaça amb emprendre “les accions legals pertinents”. Amb tot, demana “per enèsima vegada” un marc de diàleg que permeti solucionar la situació.

Fusió amb La Xarxa a llarg termini

Joan Maria Clavaguera remarca que l’ACN és “més que mai” una eina “molt necessària”, especialment després de la reestructuració de corresponsalies a Catalunya Ràdio i TV3.

A més, assegura que l’agència comparteix “naturalesa” amb La Xarxa i es mostra convençut que a llarg termini s’acabarà produint una fusió. Segons explica a Comunicació 21, aquesta unió s’acabarà fent necessària amb el temps perquè puguin ser sostenibles en el marc de l’actual situació de crisi que travessen els mitjans.

De moment, tot i la voluntat ja expressada per ambdues parts de caminar en aquesta direcció, l’operació està en guaret. En aquest sentit, Clavaguera explica que l’ACN i La Xarxa depenen d’administracions diferents, cosa que dificulta el procés, ja sigui per qüestions administratives o polítiques. Amb tot, no dubta que aquesta fusió s’acabarà produint tard o d’hora.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram