La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió sense Fronteres que preveu la lliure recepció d’emissions entre territoris que comparteixen llengua ha superat el primer tràmit parlamentari. Aquest dimarts, el Congrés dels Diputats va aprovar prendre-la en consideració per tal de debatre-la amb 193 vots a favor (PSOE, CiU, ERC, ICV-IU, BNG, PNB i Na-Bai), 145 abstencions (PP) i 3 en contra (UPyD i UPN). El debat, però, haurà d’esperar a la propera legislatura, quan tot sembla apuntar que governaran els populars.

En la votació d’aquest dimarts la novetat ha estat el posicionament del PP, que fins ara havia posat entrebancs a la recepció de TV3 al País Valencià. Amb tot, Jorge Fernández Díaz va assegurar que la seva abstenció no s’ha de considerar com a “neutralitat ni indiferència”, ja que el seu grup té “reserves” sobre alguns punts.

Així, va condicionar el suport definitiu del PP a aconseguir un tercer múltiplex per al País Valencià, i també va vincular la reciprocitat a un conveni previ entre els governs implicat, tal com apunta la llei general audiovisual, quan el text de la ILP impulsada per Acció Cultural defensa l’intercanvi de senyals sense restriccions.

A més, Fernández Díaz va apostar perquè la reciprocitat televisiva, a banda de criteris lingüístics, també tingui en compte “l’afinitat cultural”, i va posar com exemple el territori valencià i Múrcia.