Fins fa poc, nombroses revistes culturals arribaven a la resta de biblioteques de l’Estat (les catalanes tenen una xarxa pròpia) gràcies a un ajut del Govern espanyol en forma de subscripció. Però el Tribunal de Comptes va considerar que la fórmula no s’ajustava a la Llei general de subvencions, i va instar a canviar-la i transformar l’ajut en un contracte de compra de subscripcions. El ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha decidit tirar pel dret i eliminar la subvenció, tot i que ha promès que obrirà una línia d’ajuts directes.

En aquesta línia, la setmana passada, la comissió de Cultura del Congrés va aprovar una proposició no de llei on s’insta al Govern espanyol a mantenir les subvencions a les revistes culturals. La iniciativa, pactada per CiU i PP, va comptar amb el recolzament de tots els grups excepte d’UPyD.

Amb l’esmena, es vol recolzar la continuïtat i la difusió d’aquest tipus de publicacions, de les quals n’hi ha 13 en català que, el 2011, van sumar fins a 3.300 subscripcions a biblioteques de fora de Catalunya, valorades en 128.150 euros.

Des de files populars, es nega que s’hagi pensat en interrompre el recolzament econòmic a les revistes, i s’assegura que només s’està plantejant una nova configuració dels ajuts. Segons la diputada del PP, Marta González, les ajudes s’adequaran al model lingüístic establert en la Constitució, i es seguirà donant suport les publicacions editades en llengües cooficials.