“Amb el convenciment que el sistema democràtic precisa de l’existència d’una premsa lliure, independent, forta i plural, i des de la preocupació pel futur d’un sector professional que des del començament de la crisi està patint amb especial intensitat els efectes de la desocupació i la precarietat laboral”, el Congrés dels Diputats va aprovar aquest dimarts donar suport “unànimement” el Manifest en defensa del periodisme elaborat per la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), i presentat en motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

El document, que porta per lema Sense periodistes no hi ha periodisme. Sense periodisme no hi ha democràcia, defensa la importància de la professió, repassa amb dades l’empitjorament del sector, i denuncia la propagació de la precarietat laboral i salarial que col·loca els periodistes “en una situació d’indefensió davant les pressions, vinguin d’on vinguin”, reduint el paper de contrapoder de la premsa a “la mínima expressió”.

Crítiques a les rodes de premsa sense preguntes

El text assegura que els governs i les administracions públiques “no poden mirar cap a un altre costat quan empresaris sense escrúpols volen convertir un espai de llibertat, com és un mitjà de comunicació, en un taller d’esclaus oferint treballs sense remuneració”, i que uns periodistes mal pagats “difícilment podran resistir les pressions dels poders” per difondre informacions “esbiaixades, interessades i en alguns casos falses”.

El document de la FAPE també insta les administracions a incentivar els projectes dels professionals emprenedors que busquen alternatives a la crisi “amb idees valentes i noves”.

A més, el manifest denuncia que la llibertat de premsa queda “danyada” quan es convoquen rodes de premsa sense dret a preguntar i quan els representants públics es neguen a comparèixer per passar comptes de les seves activitats en l’exercici de les seves funcions.