El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha intensificat el control sobre els continguts de les televisions estatals que emeten a Catalunya amb l’objectiu d’aplicar el “mateix rigor” que a les cadenes catalanes. Així ho va assegurar aquest dimecres el seu president, Roger Loppacher, en una conferència al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya.

Malgrat l’ens regulador no té competències sobre les televisions estatals, sí que pot instar a actuar el Ministeri d’Indústria quan detecta una possible il·legalitat. “Ningú pot escudar-se en un tema de competències quan estem davant de qüestions tan importants”, va advertir el president del CAC.

En aquest sentit, des de que Loppacher va assumir el càrrec al juliol, l’ens ha dut a terme quatre actuacions sobre cadenes estatals. “Crec que el fet que un organisme regulador alerti que se sobrepassa una línia vermella, pel sol fet de la denúncia pública contribueix a millorar la qualitat d’un sistema audiovisual”, va destacar.

Lluita contra les emissores sense llicència

Durant la seva intervenció, el president del Consell també va afirmar que una de les prioritats del seu mandat serà la lluita contra les emissores de ràdio i televisió il·legals, per a la qual cosa es durà a terme una actuació conjunta amb la Generalitat, cadascú dins de les seves competències. En aquest sentit, es va mostrar segur que enguany hi hauria avenços.

A més, mentre aquestes emissores il·legals continuïn emetent, el CAC intensificarà el control sobre els seus continguts per garantir que compleixen la normativa de la mateixa manera que ho han de fer les emissores amb llicència.

22 freqüències de COMRàdio a concurs

Roger Loppacher també va avançar que properament es convocarà un concurs per adjudicar a prestadors privats les 22 freqüències de l’antiga COMRàdio. Fa un any, l’emissora va decidir abandonar el litigi que mantenia amb l’Associació Catalana de Ràcio (ACR) per aquestes 22 freqüències, les quals es van alliberar al setembre quan COMRàdio va transformar-se en La Xarxa.

Nou mapa de la TDT local

El president del CAC va explicar que, dels 96 canals locals de TDT inicialment previstos, actualment només n’hi ha 60 que emetin, i alguns d’ells “amb gran dificultat”. Això farà que s’hagi de “reformular” el mapa de la TDT local, segurament “agrupant demarcacions”, tot i que amb un “tractament específic” per a cada territori, segons va apuntar.

Nova instrucció del CAC

Finalment, Loppacher va destacar que el Consell aprovarà en breu una instrucció sobre l’accés de les persones amb discapacitat als continguts audiovisuals. La instrucció, d’obligat compliment per als mitjans, regularà les obligacions pel que fa a la subtitulació per a persones sordes; la interpretació en llengua de signes catalana, i l’audiodescripció per a persones amb deficiències visuals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram