Des de que al juliol va arribar a la direcció dels serveis informatius de TVE procedent de Telemadrid, Julio Somoano ha aconseguit que periòdicament hi hagi una allau de queixes pels tractaments de les notícies.

La darrera ha estat arran del programa especial de TVE sobre les eleccions del País Basc i Galícia, que entre d’altres va tallar les intervencions de Bildu i PSE per donar les del PP.

El Consell d’Informatius de TVE explica que les decisions durant l’emissió en directe les va prendre “personalment” la direcció d’informatius “en contra del criteri de bona part dels professionals” que treballaven en l’especial electoral.

Prioritat al PP

“Aquestes decisions unilaterals són molt preocupants, ja que no responen a criteris objectius d’actualitat i rellevància informativa i projecten una imatge que es dóna prioritat al Partit Popular per sobre d’altres informacions i amb independència de quin hagi estat el resultat electoral”, assegura en un comunicat.

La direcció d’informatius defensa que el repartiment de temps va ser proporcional al pes i la rellevància dels diferents partits, però el Consell respon que no es tracta d’una qüestió de temps, sinó “d’oportunitat, criteri i forma” a l’hora d’optar per realitzar un directe o un altre.

Ball de connexions

Així, només començar el discurs de la candidata d’EH Bildu, Laura Mintegi (segona força política al País Basc), TVE va tallar per connectar amb el del PP, Antonio Basagoiti (quart partit en vots),  del qual es va mantenir la connexió durant 4 minuts.

El Consell denuncia que la direcció d’informatius ignorava així el principi de proporcionalitat i objectivitat que han de prevaldre en temps i ordre d’intervencions, segons els estatuts de RTVE. Per a l’òrgan consultiu, que Bildu passés a ser la segona força més votada és un fet que “havia de ser considerat com a rellevant des de criteris estrictament informatius”.

Després d’aquest primer tall va haver-hi diferents connexions i desconnexions que el Consell no va trobar “justificades”. Així, després de Basagoiti es va tornar la connexió a Mintegi, però se la va tornar a tallar per connectar amb el socialista Patxi López (president sortint i tercera força política), que va ser interromput a la poca estona per donar pas a una connexió de 4 minuts amb la secretària general del PP, María Dolores de Cosepedal.

Debat monocolor

A banda de les connexions i el temps dedicat a la intervenció dels diferents partits, la taula de debat presentava una diversitat d’opinadors com a mínim qüestionable. Pel bàndol conservador hi havia Esther Esteban, d’El Mundo; Víctor Arribas, d’ABC Punto Radio; Antonio Pérez Henares, de La Razón; Julio César Pérez Herrero, degà de Ciències de la Comunicació de la Universitat Camilo José Cela, i Fernando Ónega. Com a opinadora de caire progressista només es podia comptabilitzar Anabel Díez, d’El País. A banda, no hi havia cap comentarista basc, i només un d’origen gallec, Ónega.

Prendre nota dels errors

El Consell d’Informatius de TVE entén la “complexitat” que suposa la realització d’un programa electoral i el “risc” que comporta prendre decisions quan es reben senyals simultànies des de diferents seus i partits, i recorda que ha estat el primer que ha organitzat el nou equip dirigit per Somoano.

Amb tot, assegura que seria “molt constructiu” que es prengués nota dels errors per millorar la qualitat de futurs especials. “La informació de servei públic objectiva, equilibrada i plural es demostra cada dia però, de forma singular, en esdeveniments que tenen una especial rellevància social, econòmica o política”, afegeix el Consell d’Informatius de TVE.