El PP va veure aquest dimarts com el Parlament balear no ratificava el seu candidat per ocupar la direcció d’IB3, Jacobo Palazón, director tècnic d’explotació de l’ens. D’aquesta manera, el conseller de Presidència del Govern balear, Antoni Gómez, continuarà dirigint l’Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears (EPRTVIB) durant els propers sis mesos.

Des de que Pedro Terrasa va presentar la seva dimissió el passat 18 de juliol, l’Executiu de José Ramón Bauzá es va marcar un termini 45 dies per trobar un substitut, el qual havia de rebre el vistiplau de la Cambra. L’aposta dels populars, Palazón, va rebre l’abstenció de l’oposició, PSIB i PSM-IV-ExM.

Els portaveus d’ambdues formacions, Francina Armengol i Biel Barceló, van explicar que no s’oposen a què Palazón sigui el director general, sinó a la “ingerència” del PP en el nomenament del futur consell de direcció d’IB3. A més de Palazón, els populars proposen José Manuel Barquero, Patri Colon, Luisa Ginard, Pere Orfila, Núria Ferrer, Francesc Ferrer, Maria Antònia Puigros i Margalida Alemany per formar l’òrgan directiu.

Així doncs, ara entra en escena el decret llei aprovat a finals de juliol pel Govern, i ratificat aquest mateix dimarts pel Parlament, el qual incorpora un afegitó a la llei audiovisual balear (que va entrar en vigor el passat 1 de juliol). En concret, estableix que si no hi ha director general de l’ens, les seves funcions seran assumides pel responsable de la conselleria a la qual estigui adscrit l’ens. En aquest cas, Gómez, conseller de Presidència.

Sis mesos

Que Palazón no hagi rebut el suport necessari del Parlament no vol dir que no acabi essent el director general d’IB3. Però haurà d’esperar sis mesos, quan la Cambra el podrà nomenar amb una majoria simple, a no ser que finalment rebi el suport d’algun grup de l’oposició.

Barceló va assegurar aquest dimarts que vol arribar a un acord per evitar que Gómez dirigeixi IB3 durant la campanya electoral estatal, tot i que el va supeditar a què hi hagi un equip directiu “estrictament professional i independent”, i a què es “garanteixi el compliment de la llei d’IB3”. També Armengol va mostrar la seva disposició a consensuar en les pròximes setmanes un nou director general d’IB3 per evitar que en sis mesos pugui ser elegit amb majoria absoluta.

Mentre això no es produeixi, però, el director general d’IB3 continuarà essent el conseller de Presidència, Antoni Gómez. Amb tot, la portaveu popular, Mabel Cabrer, va explicar que Palazón podria començar a assumir “determinades funcions” del director general i a participar en la presa de decisions, donant per fet que tard o d’hora serà el nou director general de l’ens.

Cabrer també va acusar l’oposició de no voler el consens i de preferir que Gómez fos al capdavant d’IB3 per tal de desacreditar l’ens i atacar el PP.

Els altres candidats

Jacobo Palazón era un dels sis candidats presentats per la plataforma MesAudiovisual. Els altres cinc eren Xavier Bonet, director de Cope Mallorca; Mateu Ramonell, periodista de la delegació de TVE Balears; Antoni Rami, que va ser conseller d’Hisenda amb Jaume Matas i portaveu popular a Calvià amb Carlos Delgado fins que va abandonar el PP i va crear el partit Transparencia por Calvià; Manuel Núñez, actual director comercial d’IB3, i Josep Antoni Pérez de Mendiola, crític cinematogràfic, escriptor i coordinador d’exposicions i edicions.