El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya veuen “amb preocupació” la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que denega a Crític l’accés als noms dels grans propietaris de pisos de lloguer.

En un comunicat conjunt, CPC i CIC puntualitzen que no volen “qüestionar” la resolució del TSJC, però sí “incentivar la reflexió” sobre els límits al dret a la informació.

El Col·legi i el Consell reconeixen que els límits entre la preservació de qualsevol tipus de dada i el dret a la informació “són difusos i que la frontera és difícil de traçar”. Però que, en tot cas, el seu posicionament “s’inclina a favor de la prevalença del dret a la informació”.

Ambdues entitats també fan referència a l’actualitat de la temàtica: “En un moment en que el debat social i periodístic sobre el preu dels lloguers i el dret a l’habitatge ocupa un lloc important en l’agenda social, el periodisme ha de tenir al seu abast la màxima documentació per oferir una informació contrastada i que doni servei als ciutadans”, assenyalen al respecte.

En el comunicat, Col·legi i Consell recorden que el criteri sisè del Codi Deontològic de la professió insta els periodistes “a defensar el dret a la informació davant de qualsevol restricció a la transparència exigida per l’interès públic, especialment quan les fonts són administracions i organismes oficials”.

A més, remarquen que el Reglament del Parlament Europeu sobre el tractament de dades personals i la seva lliure circulació fa una defensa explícita del periodisme: “A fi de tenir present la importància del dret a la llibertat d’expressió en qualsevol societat democràtica, és necessari que les nocions relatives a aquesta llibertat, com el periodisme, s’interpretin en sentit ampli”, assenyala el text.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram