El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs presentat el 2011 pel Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) contra els blocs electorals. Segons la sentència, aquests “compten amb cobertura legal” i “no incideixen en el contingut de la informació”, per la qual cosa no vulneren cap llei. En un comunicat, el Col·legi remarca que “no tot el que és legal és legítim”, motiu pel qual recorrerà de nou la sentència al Tribunal Constitucional.

El CPC entén que els blocs electorals cronometrats i pautats són “una imposició antidemocràtica i vulneren el dret dels ciutadans a la llibertat d’informació”. En aquest sentit, assegura que Catalunya i Espanya arrosseguen aquesta “anomalia” inexistent en altres països europeus, la qual “consisteix en equiparar els espais gratuïts de propaganda política amb la informació electoral dels serveis informatius, posant en dubte la feina professional i qüestionant els criteris informatius”.

El 2009, el Suprem va rebutjar un recurs contra els blocs electorals presentat pel CPC juntament amb el Col·legi Professional de Periodistes de Galícia i l’Associació de la Premsa de Madrid. En aquella ocasió, però, va determinar que els col·legis professionals no tenien legitimitat per presentar la demanda, de manera que van evitar pronunciar-se sobre la qüestió.

Després, el Constitucional va rebutjar un recurs d’empara per un defecte de forma i també va evitar pronunciar-se. La junta de govern del Col·legi de Periodistes va tornar a iniciar el procés el maig del 2011.