El Departament de Cultura ha aprovat subvencionar cinc sèries de ficció de producció catalana i en català amb un total de 7,5 milions d’euros. És la primera vegada que aquests ajuts s’atorguen exclusivament a sèries en versió original catalana. També és el primer cop que la Conselleria concedeix fins a 1,5 milions a cada sèrie, i que el pressupost conjunt d’aquesta línia de subvencions supera els 4 milions.

Les cinc sèries subvencionades, són:

  • El mal, un a proposta de Mediaproducción, dirigida per Oriol Paulo, i amb guió de Lluís Arcarazo, Guillermo Cisneros i Maria Jaén.
  • Ravalejar, d’Arcadia Motion Pictures, amb direcció de Pol Rodríguez i Isaki Lacuesta, i amb Justin Webster, Pol Rodríguez, Alfred Pérez-Fargas, Roger Danés i Isa Campo com a guionistes.
  • Pubertat, de Distinto Films, Corte y Confección de Películas i Uri Films; dirigida per Letícia Dolera, i guionitzada per ella mateixa i Almudena Monzú.
  • Això no és Suècia, de Nanouk Films; amb Mar Coll com a directora principal; Aina Clotet, Cèlia Giraldo i Sara Fantova com a codirectores, i Valentina Viso i Dani González com a guionistes.
  • El fill del xofer, de Zeta Audiovisual i On Cinema 2022, dirigida per Isaki Lacuesta, i amb guió d’ell mateix, Cristóbal Garrido, Isa Campo.

L’augment del pressupost d’aquesta línia d’ajuts convocada per l’Institut Català de les Empreses Culturals s’emmarca en l’objectiu del Govern de potenciar l’audiovisual en llengua catalana. La inversió persegueix permetre que les sèries siguin “més ambicioses” i puguin “competir en igualtat en condicions” en el mercat amb altres produccions europees.

En la convocatòria de 2021, la dotació conjunta de les subvencions a la producció de sèries de ficció va ser de 2,8 milions. Aleshores, no era un requisit que la sèrie fos en català, i l’import màxim per producció era de 400.000 euros. L’increment d’aquest any respon a la voluntat de la Conselleria d’apostar per la ficció catalana, tenint en compte que les sèries són el format de major consum en el mercat audiovisual.

En total, aquest 2022, el Departament de Cultura ha augmentat fins els 40,5 milions d’euros el suport que l’ICEC ofereix al conjunt de l’audiovisual a través de 13 línies d’ajudes.