El Diari de Barcelona compta amb un codi deontològic propi que ha publicat al web per “seguir demostrant la voluntat d’exercir un periodisme ètic i de qualitat”. El document és un conjunt de “recomanacions pròpies adaptades a una nova generació de periodistes” amb la voluntat que sigui utilitzat pels redactors del mitjà en consonància amb els codis del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya i la UNESCO.

El Codi Deontològic del DdB és la combinació de les propostes presentades per dues generacions de periodistes del diari. La primera versió va ser elaborada per l’equip fundacional, però el text també incorpora una revisió redactada per estudiants actuals del grau i inclou un annex amb els aprenentatges extrets de la pandèmia.

La versió definitiva del text es va realitzar en el marc de l’assignatura Deontologia Periodística, impartida pels professors Xavier Ramon i Marcel Mauri, que també van participar en l’assessorament del Codi. El conjunt de recomanacions també ha estat revisat pels quatre coordinadors del mitjà: Roger Cassany, Andrés González-Nandín, Anna Pacheco i David Meseguer.

Compromís i innovació

El DdB destaca com a punts clau del Codi Deontològic el “ferm compromís amb la joventut”, la voluntat de donar veu “a les parts silenciades”, i el rebuig als “estereotips que atemptin contra la igualtat de gènere i la diversitat d’orientació sexual”. En aquest sentit, el mitjà publicarà pròximament unes guies específiques per a la correcta cobertura de temes d’especial interès a la redacció.

Un altre aspecte que destaca és el manteniment del Diari de Barcelona com una eina pedagògica i com a “camp de proves i d’experimentació” que permeti a la redacció “innovar en format i llenguatge”.

El text inclou el procediment que cal seguir per revisar o ampliar el redactat, bé perquè ho demani una majoria de la redacció o bé perquè la realitat ho requereixi. Aquesta modificació haurà de comptar amb una àmplia majoria de suport de la redacció i no haurà de contradir “els principals codis deontològics que subscriu el mitjà” en l’àmbit català i internacional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram