El passat 9 de juny, el director general de l’Agència de Qualitat d’Internet (IQUA), Àlex Fernàndez, va avisar que, si res no canvia, a finals de setembre l’organisme tancarà portes i quedarà en guaret a l’espera de “temps millors”. Fernàndez, que va fer aquesta advertència en la comissió de salut del Parlament davant la sorpresa i disconformitat de tots els grups, el divendres passat va anunciar per carta que deixava l’agència després d’un any al capdavant i tornava a l’empresa privada.

En el text de comiat, Fernàndez assegura que, “malauradament”, l’IQUA es veia “abocada a la paràlisi” a causa de la crisi actual, els reajustos del Govern i la política d’austeritat que està patint el sector públic, cosa que fa que els socis fundadors de l’agència “no disposin dels recursos mínims que permetin continuar” amb la seva activitat.

250.000 euros

Al Parlament, Fernàndez va explicar que els socis de l’agència –el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), la Direcció General de Telecomunicacions i el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya– no disposen de recursos suficients per continuar liderant el projecte, tot i que va matisar que tot plegat no és tant un tema de pressupost com de “voluntat política”.

La solució plantejada pel fins ara director consistiria en què el Parlament dotés el CAC –propietari del projecte i la marca IQUA– de competències en l’àmbit de la qualitat d’internet i les acompanyés d’una partida pressupostària, en cap cas superior als 250.000 euros. Aquest import permetria mantenir l’equip, les funcions, les competències i serveis de l’agència, segons Fernàndez.

El conjunt dels diputats presents a la comissió van donar suport a aquesta iniciativa i es van comprometre en traslladar-la als seus respectius grups. Els diferents portantveus van coincidir amb Fernàndez amb la necessitat de disposar d’una agència que vetlli per la confiança i la seguretat a al xarxa.

Un prec i un desig

El fins ara director general s’acomiada amb un prec i un desig. El prec és que “les persones que poden decidir i que en aquests moments tenen el present i futur d’IQUA a les seves mans, prenguin consciència de la rellevància de l’Agència i de la funció social que realitza”, i els demana que “valorin les funcions, serveis i competències de l’Agència amb visió de futur”, ja que “un país no pot obviar quines són les polítiques de qualitat d’internet que vol”. El desig és que algú “prengui el relleu de l’agència i entomi les seves funcions”, ja sigui el Parlament de Catalunya o l’empresa privada.

Fernàndez va comparèixer davant la comissió de salut de la cambra catalana per exposar el resultat de l’estudi sobre l’anorèxia i la bulímia a internet, presentat al febre i realitzat juntament amb l’Associació Catalana contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram