Jordi Marsal, Laura Cortés i Iu Forn al Parlament (foto: Guillem Roset / ACN).

El director de l’Agència Catalana de Notícies, Iu Forn, i el comitè d’empresa han reclamat aquest divendres un model de governança transparent i un finançament públic estable a partir d’un contracte programa. Les dues parts han comparegut davant la comissió de control de la CCMA sobre la possible integració a la Corporació, arran de l’estudi inclòs en l’acord pressupostari. El comitè ho veu “d’entrada, positiu”, sempre que es mantingui la “idiosincràsia” de l’ACN, i ha considerat “bàsica” l’equiparació salarial dels treballadors de l’Agència amb els de la CCMA, mentre que Forn ha demanat un “gran debat de país” per acabar amb els “pedaços” i garantir una agència “sòlida” i “ben finançada”, sense entrar en si això passa per la integració a la CCMA.

El director de l’ACN i dos representants del comitè d’empresa han comparegut aquest divendres davant la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per informar sobre la possible integració. La compareixença arriba arran de la incorporació a l’acord de pressupostos entre el Govern i el PSC d’un punt que estableix que es faci un estudi que determini els costos i la viabilitat de la integració de l’ACN a la CCMA.

En la seva intervenció, Forn ha dit que no li correspon opinar sobre si l’ACN s’ha d’integrar a la CCMA o si ha de dependre del Govern o del Parlament, però ha emplaçat els diputats a aprofitar el debat per “construir l’arquitectura que consolidi definitivament el model ACN”. El director els ha demanat que facin “el gran debat de país” sobre com construir una ACN “sòlida, ben finançada, amb un projecte clar i definit”. El director de l’ACN ha recordat que, en 24 anys d’història, l’accionariat de l’Agència ha canviat diversos cops de mans, però que “mai ha estat possible tenir una perspectiva, un projecte a llarg”.

Per la seva banda, el membre del comitè d’empresa de l’ACN Jordi Marsal ha explicat que l’opció d’integrar l’Agència a la CCMA els sembla “d’entrada, positiva”. Però ha avisat que, en qualsevol cas, el comitè considera “essencial preservar el paper i la idiosincràsia de l’Agència dins de l’ecosistema mediàtic públic nacional”. Igualment, considera també que “és bàsica l’equiparació salarial dels treballadors de l’ACN amb els de la CCMA”. Marsal, que ha remarcat el “servei públic” que ofereix l’ACN, ha mostrat la disposició del comitè d’empresa a col·laborar en l’estudi que es va aprovar fer en l’acord pressupostari.

Actualment, l’ACN és propietat de la societat de capital pública Intracatalònia, participada en un 70% pel Govern i en un 30% per la CCMA. El seu consell d’administració està format per nou membres, sis nomenats pel Govern i tres per la Corporació. Segons Forn, “enlloc està escrit qui l’ha de formar, per què i durant quant de temps”, ni tampoc “per què es nomena el director, durant quant de temps, ni per què cessa, qui ho decideix i per quines causes”.

Per al comitè d’empresa, el debat sobre la possible integració de l’ACN a la CCMA no s’ha de deslligar de les “reformes estructurals” en la governança de tots els mitjans públics catalans. En aquest sentit, Marsal ha demanat un sistema “transparent, just i basat en criteris professionals” per triar els directors dels mitjans, també el de l’ACN, i que els mecanismes de control passin a ser competència del Parlament.

Forn, que durant la seva intervenció ha fet un repàs als models d’agència de notícies que hi ha arreu del món, també ha lamentat que l’ACN no tingui un contracte programa i que el pressupost que prové del Departament de la Presidència depengui d’una “subvenció anual inestable que no permet estratègies a mig termini”. El director ha advertit d’un “dèficit pressupostari crònic” que fa que l’ACN funcioni “a batzegades”.

En l’àmbit pressupostari, el comitè d’empresa també ha demanat disposar “d’instruments reconeguts i estables de finançament”, com un contracte programa, per deixar de recórrer al “sacrifici dels treballadors” per “tapar les penúries pressupostàries” de l’Agència. Per a Marsal, les transformacions i millores s’han fet “amb una sabata i una espardenya”.

De cara a un futur model, el director ha defensat que l’ACN ha de seguir elaborant els productes que ja serveix, però amb capacitat per afegir “nous formats” per a nous clients que li permetin nous ingressos. Forn ha posat en valor la contribució a la normalització del català que fa l’ACN, que també creu que ha de ser “motor d’innovació” i mitjà de referència per a administracions, patronals i sindicats, entre d’altres. A més, ha apostat per consolidar Catalan News com a referent per a estrangers que visquin a Catalunya o qualsevol persona del món que s’interessi pel que hi passa.

L’ACN, fundada el 1999, està formada actualment per 67 treballadors. Fruit del pressupost de la Generalitat aprovat per aquest any, en les properes setmanes la plantilla s’ampliarà fins a 74 persones. L’any 2022 va publicar més de 34.000 peces informatives i té uns 200 clients.

La presidenta del comitè d’empresa de l’ACN, Laura Cortés, ha qualificat de “flagrants” els “greuges” dels treballadors de l’Agència amb la resta de treballadors públics. Cortés ha xifrat en un 44,5% la diferència de sou d’un ENG de la CCMA amb un redactor de l’ACN, i en un 23% amb un periodista que treballa per a la Generalitat. Segons els càlculs que el comitè d’empresa ha exposat durant la sessió parlamentària, equiparar els sous de l’ACN als de la CCMA suposaria un cost de gairebé 2,5 milions d’euros, “el 0,94% del pressupost de la CCMA”. L’equiparació amb els periodistes que treballen per a la Generalitat suposaria un cost de poc més d’1 milió.

Cortés, però, ha remarcat que no es tracta “només d’una qüestió de sou” i ha recordat que el conveni col·lectiu de l’ACN, que es va aprovar el 2022 i que ha qualificat “de mínims”, caduca a finals d’any. Per això, reclama dotar l’Agència “d’un conveni de veritat, que dignifiqui la professió i els professionals que hi treballen”. Una altra reivindicació feta pel comitè d’empresa és que l’ACN tingui cotxes d’empresa perquè els treballadors deixin d’utilitzar els seus vehicles particulars.

Els grups es comprometen a abordar el model i les condicions

Tots els grups parlamentaris de la comissió s’han mostrat oberts a abordar els debats plantejats, tant pel que fa al model de futur de l’Agència com pel que fa a les condicions laborals i salarials dels seus treballadors. Igualment, s’han mostrat interessats a poder separar la “urgència” de resoldre els greuges denunciats pels treballadors i la definició de l’estructura i naturalesa de l’ACN.

Des del PSC, la diputada Beatriz Silva ha qualificat de “no acceptables” les condicions en les quals treballen els membres de l’ACN, i ha celebrat haver “obert el meló” de la desgovernamentalització de l’Agència en haver vinculat el debat a l’acord pressupostari. En aquest sentit ha remarcat que, donat que “les condicions laborals no són acceptables, no s’hauria d’esperar a resoldre la qüestió del model per resoldre’n les condicions”.

El diputat de Junts Francesc Ten ha assegurat “comprar” la major part dels plantejaments que el director i el comitè han fet. “Cal construir l’artefacte de manera definitiva. Hem de mirar de quina manera ho hem de fer. És urgent també que les condicions laborals s’abordin”, ha dit, tot afegint que li preocupa que el debat del model faci que no es pugui abordar “el mentrestant” dels salaris i condicions dels treballadors.

Alberto Terrades, diputat de Vox, s’ha manifestat contrari a la integració de l’ACN a la CCMA perquè, ha assegurat, suposaria “més despesa pública i una pèrdua d’independència per a l’Agència i de la neutralitat”, de la qual ha afirmat estar satisfet.

Des de la CUP, el diputat Xavier Pellicer ha definit el moment com “una oportunitat per parlar” del model i de les condicions laborals de l’ACN. “No és el primer cop. Hem plantejat la necessitat de millorar i equiparar les condicions dels treballadors molts cops, i d’un finançament just i per la integració dins la CCMA. És absolutament urgent millorar les condicions laborals, tant en l’equiparació a les de la CCMA com en altres elements”, ha dit.

Susanna Segovia, diputada d’En Comú Podem, ha cridat a aprofitar el “revulsiu” que ha suposat per a aquest debat que l’acord pressupostari hagi posat sobre la taula el futur de l’ACN. “Fa temps que en parlem. Una empresa amb un 60% de recursos públics no es pot permetre el luxe de tenir treballadors en precarietat”, ha dit, tot afegint que mentre arriba l’estudi de viabilitat per a la possible integració dins la CCMA, cal “abordar les millores per als treballadors de l’ACN”.

El diputat de Cs Matías Alonso ha remarcat que l’ACN és “necessària”, però que “ha de ser sòlida, ben finançada i tenir un projecte clar i definit”. “A hores d’ara és una empresa pública amb una mala regulació. És una mala realitat i haurem de posar fil a l’agulla per començar a canviar-la”, ha afegit, tot considerant “un escàndol” que “en ple segle XXI” els treballadors de l’Agència tinguin les actuals condicions laborals.

Per últim, la diputada d’ERC Raquel Sans ha definit l’ACN com “una veritable estructura d’Estat, garantia de pluralitat, informació rigorosa i vertebració territorial”, i ha lloat la voluntat del Govern, del seu partit i d’altres formacions d’obrir el debat que ara es posa sobre la taula. Amb tot, ha cridat a “diferenciar” el plantejament per a un possible canvi de model general de “la desgovernamentalització de l’Agència” perquè no depengui únicament del Departament de la Presidència, i de la millora de la situació dels treballadors. “Tots coneixem les condicions de l’ACN. Assumim, com a partit que dona suport al Govern, la responsabilitat d’afrontar el nou conveni laboral per garantir les condicions per exercir les millores en les condicions laborals”, s’ha compromès.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram