La Fundació .cat destaca que, després de 16 anys, el domini .cat està “plenament consolidat” als territoris de parla catalana. Una “maduresa” que es reflecteix en “l’estabilitat” del nombre de dominis dels darrers anys, malgrat el petit retrocés registrat el 2022.

En concret, aquest any, el domini .cat ha obtingut 112.068 registres, un petit descens de l’1,29% respecte de 2021, quan va assolir el seu màxim històric amb 113.686 registres, segons dades de l’Observatori.cat. “Aquesta és una dada que no desencaixa amb la tendència actual del mercat global de dominis”, argumenta la Fundació.

Els anys 2020 i 2021 es va experimentar una acceleració del mercat de dominis per l’increment de la digitalització del comerç, provocat per la pandèmia de la covid, i que s’ha vist frenada aquest 2022, apunta la Fundació. “El context econòmic mundial, marcat per l’augment dels preus i de les taxes d’interès, ha contribuït a explicar l’estancament generalitzat en el creixement de registre de dominis durant el primer semestre de 2022”, raona.

Amb tot, la taxa de renovació del .cat es manté alta, gairebé en un 86%, per sobre de la mitjana d’altres dominis europeus, i una de les més altes del món. Això mostra la “fidelitat” dels usuaris i la “confiança” en el domini.

L’entitat ressalta que, malgrat només suposar el 0,03% dels gairebé 400 milions de dominis registrats a nivell mundial, el .cat continua essent “un dels principals dominis” que representa una comunitat cultural, per davant d’altres com .eus, .quebec i .alsace, o com .nyc o.london, que representen una ciutat.

Rècords a la Franja i el País Valencià

El domini .cat manté la seva presència internacional, ja que el 13% de dominis es troben fora dels territoris de parla catalana, distribuïts en 107 països, la mateixa xifra que el 2021. Els estats amb més registres .cat continuen essent Espanya (amb el 91,74% del total), Alemanya (2,70%) i França (1,13%).

Pel que fa als diferents territoris de parla catalana, el domini .cat ha assolit màxims històrics a la Franja de Ponent, amb un 24% més de dominis respecte de l’any passat, i el País Valencià, amb un augment de gairebé el 3%.

Per altra banda, Catalunya és el territori on es concentra un major nombre de registres de dominis .cat, amb el 82,94% del total.