L’Ajuntament de Girona ha rebut el fons del periodista, escriptor i polític Just Manuel Casero i Madrid (Abrantes, Portugal, 1946 – Girona, 1981), donat per la seva vídua Maria Mercè Gumbau.

El fons s’ha ingressat a l’Arxiu Municipal, on es conservarà i es durà a terme un treball de catalogació i digitalització del material analògic amb l’objectiu de posar-lo a disposició de la ciutadania i el públic en general.

Principalment està format per documentació textual i hemerogràfica vinculada a l’activitat de Casero com a periodista i escriptor, a més de documents personals relacionats amb la seva activitat política, de participació en associacions i com a professional en el món del lleure.

Entre la documentació s’hi troben llibretes i dietaris, escrits poètics o textos d’opinió. També hi ha algunes fotografies, exemplars de publicacions periòdiques on va col·laborar, i sis llibres, tot plegat datat entre 1958 i 1999, amb l’excepció de dos llibres sobre Just Manuel Casero dels anys 2001 i 2008.

A banda, el fons inclou diversa documentació pòstuma recollida per Gumbau: escrits i notes de condolença per la mort de Just Manuel Casero, retalls de premsa que fan esment a la seva figura, i les galerades i documents de treball del periodista Jaume Guillamet per a l’elaboració de la seva biografia.

“Avui rebem un fons important, que servirà per conèixer millor una trajectòria vital curta però intensa, en el context de la Girona dels canvis de la transició”, assenyalava dimarts l’alcaldessa Marta Madrenas en la presentació de la donació.

“Just Manuel Casero va ser un activista polièdric, que va ser pressent en molts àmbits diferents com el social, el veïnal i el periodístic, amb l’objectiu sempre de transformar i millorar la societat. El fons estarà en bones mans gràcies a la tasca de l’Arxiu, i serà consultable des de qualsevol punt del món”, va destacar Madrenas.

Trajectòria periodística

Just Manuel Casero i Madrid va iniciar la seva carrera com a periodista a finals dels 60 escrivint a la revista Vida Parroquial i com a locutor de Ràdio Popular de Figueres.

Posteriorment va col·laborar a Tele/eXpres, Serra d’Or i Oriflama, i va entrar a la revista Presència. A principis dels 70 també va exercir puntualment com a corresponsal del diari El Poble Andorrà. El 1971 va participar en la redacció del llibre Girona grisa i negra, juntament amb els periodistes Narcís-Jordi Aragó, Jaume Guillamet i Pius Pujades.

El 1978, Casero va assumir la gerència del Punt Diari, del qual va ser un dels fundadors, però en va dimitir per anar a les llistes del PSC a Girona en les eleccions municipals. A partir de l’any següent, quan es va començar a publicar periòdicament el diari, ja com a regidor, hi va col·laborar assíduament.