La restablerta Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears ha recuperat les subvencions a la premsa en català, suprimides per l’anterior Executiu del PP. El darrer cop que es van convocar uns ajuts als mitjans va ser el 2010, en concret per a la premsa no diària.

Ara, la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports ha obert la convocatòria de subvencions a la premsa diària en paper o digital, amb un 90% de continguts escrits en llengua catalana, dirigida a empreses periodístiques i entitats sense ànim de lucre amb domicili social a les Illes Balears. La dotació és de 180.000 euros i el termini per presentar sol·licituds finalitza el 30 de maig. Properament també es convocaran els ajuts a la premsa no diària; al foment del còmic, i a la millor campanya publicitària.

Fomentar l’aparició de nous projectes

La consellera de Cultura, Ruth Mateu, assegura que els ajuts a la premsa “no s’haurien d’haver perdut mai”, i que la manca de suport de l’administració a les publicacions en català ha suposat “la desaparició o l’ofegament econòmic de molts mitjans”.

A més, Mateu argumenta que, dels tres àmbits que regula la Llei de normalització lingüística (l’ús oficial, l’ensenyament i els mitjans de comunicació), el darrer és on “menys s’ha avançat” en els 30 anys de normativa. Així doncs, el retorn de les subvencions a les publicacions en català és “un primer pas per intentar esmenar aquesta situació”, tot i reconèixer que “queda molta feina per fer”.

La consellera afegeix que amb la recuperació dels ajuts es pretén donar un impuls als mitjans que s’han mantingut constants en l’ús del català, però, sobretot, fomentar l’aparició de nous projectes comunicatius en aquesta llengua.

“Tot i que a les Balears siguin pocs els projectes empresarials que apostin decididament per l’edició de premsa diària en llengua catalana, els poders públics sols podem actuar donant suport la continuïtat dels mitjans existents i fomentant la creació de nous, mitjançant l’activitat subvencionadora”, assegurava el passat dimecres en roda de premsa.