La polseguera aixecada pel programa Bestiari il·lustrat del passat dimarts, a banda de la portada d’El Mundo, també ha arribat fins a les esferes polítiques. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reprovat les imatges i el contingut de l’espai per les seves “al·lusions explícites a la violència”.

Tot i reconèixer el to humorístic del fil conductor, Homs ha puntualitzat que “afirmar que la violència és una opció no es pot fer ni en broma”, en referència a un dels comentaris de l’entrevistat, l’escriptor i guionista Jair Domínguez. “No hi ha context que justifiqui una afirmació d’aquestes característiques”, ha afegit davant la premsa el també secretari general de la Presidència.

Homs destaca la “immediata reacció” de TV3

“És evident que es pot parlar de tot al nostre país, que es pot discutir de tot, que es pot criticar absolutament tot, però des del Govern creiem que hi ha una línia vermella, que és quan, en l’exercici de la llibertat d’expressió, es remet a la violència física d’una manera explícita”, ha assegurat Homs. “Qualsevol altra cosa seria qüestionar la llibertat d’expressió, i no és el cas ni ens correspon”, ha reblat.

A banda, el portaveu ha remarcat la “immediata reacció” de Televisió de Catalunya. “Quan s’assumeixen errors, quan s’assumeixen responsabilitats, quan es corregeix i quan es reacciona immediatament, això també és un senyal de qualitat”, ha assegurat en referència a la retirada dels webs de TV3 del polèmic capítol i a la dimissió de la directora del programa, Mai Balaguer.

Duran demana dimissions després de produir-se

Per la seva part, Josep Antoni Duran i Lleida ha anat una mica més lluny: “Aquest programa de Bestiari il·lustrat és intolerable. Demano dimissions dels seus responsables”, ha piulat més de 12 hores després de la renúncia de la directora de l’espai.

“Al 33 es practicava simbòlicament la violència contra periodista [Salvador Sostres], empresari processat [Fèlix Millet] i el Rei. Quant de mal ens fa aquest friquisme”, havia afirmat just abans també via Twitter.

Soraya apunta al CAC

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha apostat perquè el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) faci un informe sobre el capítol en qüestió de Bestiari il·lustrat. En declaracions posteriors al Consell de Ministres, Soraya ha manifestat que els mitjans públics “estan fets per fomentar la convivència cívica en l’exercici dels valors i els drets, i el respecte que mereixen totes les persones per si mateixes i en relació amb la institució a la qual pertanyen”.

En la mateixa roda de premsa, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, no s’ha volgut pronunciar sobre si el contingut de l’espai era constitutiu d’algun tipus de delicte. Segons ell, al Govern no li correspon fer-ho, sinó al Ministeri Fiscal.