El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va anunciar aquest dilluns que el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA) es crearà abans que finalitzi el període de sessions; és a dir, abans de l’estiu.

Jáuregui, durant els esmorzars informatius d’Europa Press, va afirmar que començaran a parlar amb els grups parlamentaris sobre la composició del consell de seguida, però no va aclarir si el CEMA s’integrarà dins la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), amb seu a Barcelona.

L’equivalent estatal al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) tindrà responsabilitat sobre els continguts dels mitjans, a més de capacitat sancionadora, avaluarà els continguts que s’emeten i si s’adeqüen als valors de la convivència o bé propicien un clima de crispació.

Jáuregui es va mostrar preocupat per la “banalització” de l’espai públic amb la presentació de “determinats personatges d’escàs mèrit com a models socials”. En aquest sentit, va censurar “l’abandó en directe de la dignitat i el respecte”, i l’entronització de “falsos valors” que atempten contra principis democràtics.

El ministre de la Presidència va instar els mitjans a actuar promovent una qualitat més gran dels continguts, siguin quins siguin els seus formats i els posicionaments ideològics dels mitjans.

Jáuregui va fer una referència explícita a les televisions: “hem de fer una reflexió en aquest país sobre els continguts de les televisions, i són elles les que han de fer la seva pròpia reflexió”.