El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret amb una modificació normativa que amplia fins al 14 de febrer de 2024 el termini perquè els canals de televisió de Televisió Digital Terrestre deixin d’emetre en format estàndard i passin a fer-ho en alta definició. En el Pla tècnic de la TDT aprovat el 2019, el termini estava fixat en l’1 de gener de 2023.

El Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital argumenta que l’extensió obeeix a una “situació excepcional” derivada de la pandèmia, que ha “alentit” la renovació del parc d’aparells de televisió adaptats a l’alta definició.

El Govern espanyol destaca que, amb l’ampliació, les llars que no hagin renovat els receptors televisius podran continuar rebent els canals de TDT un any més, i a més es facilita la “gradual adaptació” del parc d’aparells al cessament de les emissions definició estàndard.

Reorganització de la banda de 26 GHz

El mateix Reial decret aprovat dimarts pel Consell de Ministres també modifica el Reglament sobre l’ús de domini públic radioelèctric, que permet la reorganització de la banda de 26 GHz per al desplegament de la tecnologia 5G.

El canvi normatiu estableix que una part de les freqüències d’aquesta banda es podrà atorgar sense licitació, obrint el camí a què es destini a usos industrials en determinades ubicacions d’àmbit reduït en règim d’autoprestació.

El Ministeri assenyala que aquesta modificació s’emmarca al Pla d’impuls al 5G i “complementa” la licitació de les freqüències de la banda de 26 GHz que va finalitzar el passat dia 21 de desembre.