El Ministeri d’Interior està estudiant que la futura Llei de seguretat ciutadana prohibeixi la “captació, reproducció i tractament d’imatges, sons i dades” dels policies durant l’exercici de les seves funcions “si posen en risc” la seva persona o l’operació en què treballen. Així ho va explicar aquest dijous el director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, en una jornada organitzada per sindicats policials.

Posteriorment, fonts del Ministeri van especificar que la nova normativa no vol limitar la llibertat d’expressió o d’informació, ni limitar la feina dels càmeres durant les manifestacions. Amb tot, sí que es podria aplicar la prohibició en casos en què les càmeres poguessin posar “en perill” el desenvolupament policial o detenció (posant com a exemple operacions antiterroristes o contra les màfies), o que suposessin “un risc” per a la integritat física dels agents.

En aquest punt, cal recordar que el passat 29 de setembre, a Madrid, a diferència de dies anteriors, Interior va prohibir que les televisions instal·lessin estructures per retransmetre les protestes en la reedició de l’acció Rodeja el Congrés.

Dret a la imatge

Amb aquesta mesura, Interior vol evitar que a internet es difonguin fotografies i vídeos dels agents amb la cara descoberta, protegint la seva intimitat personal i familiar, i garantint el dret a l’honor i la imatge, segons va assenyalar Cosidó durant la trobada sindical. Per a ell la nova normativa seria “un pas endavant” per dotar de més seguretat la feina de la policia “des de la legalitat i l’estricte compliment de l’estat de dret”.

El director general de la Policia Nacional va assegurar que la llei en la qual es treballa busca un “equilibri” en la protecció dels drets dels ciutadans i el de les forces de seguretat, així com “facilitar el normal desenvolupament de la convivència ciutadana, especialment quan la integritat física es pot veure amenaçada, així com la conservació de béns públics o privats davant situacions violentes o d’alteració de l’ordre públic”.