En el marc d’una primera tongada d’ajustos impulsats pel Govern de Mariano Rajoy, el Consell de Ministres va aprovar divendres reduir el pressupost  de RTVE en 204 milions d’euros, un 36,5% menys els previstos. Per al 2012, l’ens comptava amb un pressupost prorrogat de 1.200 milions, dels quals l’Estat n’aportava 550. Al final, però, seran 350, per la qual cosa RTVE s’haurà de conformar amb un pressupost de 1.000 milions d’euros, inferior al del 2009, que va ser de 1.097 milions.

Els 650 milions que manquen fins als 1.000 han de sortir de les taxes que paguen televisions privades i empreses de telecomunicacions per l’ús de l’espai radioelèctric, a més dels ingressos per la comercialització dels productes de la televisió i ràdio públiques.

Amb tot, la quantitat de què disposarà l’ens per al 2012 encara s’ha d’aprovar, doncs la partida s’inclou en els pressupostos generals de l’Estat, dels quals es preveu presentar el projecte de llei abans del 31 de març.

Amb tot, el consell d’administració provisional haurà d’anar pensant d’on retalla per no superar els 1.000 milions d’euros de despesa. El dubte és veure si s’opta per eliminar canals i serveis per mantenir els recursos de La 1, o si bé es rebaixa tota l’oferta televisiva (renunciant a drets de programes i transmissions esportives) arriscant encara més el lideratge d’audiència que ara ostenta.

El PP ja va proposar reduir en 200 milions d’euros l’aportació a RTVE a l’octubre del 2010, quan va presentar una sèrie d’esmenes al projecte de pressupostos generals per al 2011.