La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat la voluntat de l’Executiu de reformar la taxa del 5% d’ingressos que les televisions destinen a finançar el cinema. Ho va fer dimarts en la jornada anual de la Unió de Televisions Comercials Associades (UTECA), on fa un any l’aleshores vicesecretari general de comunicació del PP, Esteban González Pons, es va mostrar partidari de suprimir aquesta taxa que aplica una directiva comunitària.

Amb tot, a diferència de l’aposta preelectoral de Pons (una vella reivindicació de la patronal de les cadenes privades), la vicepresidenta va assegurar que les contribucions de les televisions “es mantindran”, malgrat no va especificar cap a on aniran les modificacions.

Per remodelar el sistema de finançament, el Govern crearà una comissió mixta presidida pel secretar d’Estat de Cultura, José María Lasalle, en la quual hi haurà representants d’altres ministeris i del sector audiovisual (productors, distribuïdors, exhibidors).

La Federació d’Associacions de Productors Audiovisuals d’Espanya (FAPAE) es mostra oberta a estudiar un canvi en el finançament que aporten les televisions, sempre i quan el compromís d’aquestes amb el cinema es mantingui.

El projecte que aprovi la comissió hauria d’estar llest el 31 de maig del 2013 i, després de la seva tramitació al Congrés, es preveu que entraria en vigor el gener del 2014.