El Ministeri d’Indústria vol reduir a la meitat l’espai radioelèctric de Televisió de Catalunya, una mesura que es podria aprovar en el Consell de Ministres del proper divendres, segons ha avançat el conseller de Presidència, Francesc Homs. Això implicaria que la CCMA passaria dels dos múltiplexs actuals a quedar-se amb tan sols un.

En una roda de premsa convocada aquest mateix dilluns, Homs ha apuntat tres conseqüències immediates: el tancament d’alguns dels canals, la renúncia a l’alta definició, i “haver d’enterrar de manera definitiva” la reciprocitat televisiva amb altres territoris de parla catalana.

La decisió del Govern espanyol es fonamenta “sobre la base d’una qüestió en aparença tècnica”, ha assenyalat Homs, en referència a l’anomenat dividend digital per alliberar espai radioelèctric en favor de les operadores de telecomunicacions per a la xarxa 4G. Amb tot, el conseller considera que es tracta d’una decisió política que busca “acotar al màxim” la televisió pública catalana. En aquest sentit, ha assegurat que existeixen alternatives tècniques per no haver d’eliminar un múltiplex.

Denunciant les intencions del Ministeri d’Indústria, el Govern ha volgut avançar-se als fets i recollir “complicitat i suports” per tal de fer pressió amb l’objectiu d’aturar l’amenaça de supressió d’un dels dos MUX.

El futur de TV3, “en perill”

Actualment, en el primer MUX de TVC emeten TV3, el 3/24, el Super3/33 i Esport 3. En el segon, però, només ho fa TV3HD després de les sortides d’IB3 (el novembre de 2012) i Canal 9 (l’estiu de 2010), i el trasllat d’Esport 3 (l’octubre de 2012) arran de la reordenació de canals per la desaparició del 3XL i la unió en una mateixa freqüència del Super3 i el 33.

Amb la supressió d’un MUX, o bé s’hauria d’eliminar el canal d’alta definició, on TVC és capdavantera i ha invertit molts diners, o bé aquest s’encabiria en el primer múltiplex, i aleshores s’haurien d’eliminar dos canals estàndards, o bé un reduint la qualitat de la resta.

Segons ha explicat Francesc Homs, la Generalitat coneix les intencions del Govern espanyol des de fa més d’un any, però la darrera comunicació d’Indústria ha arribat aquest mateix mes de maig. En tot aquest temps, tots els intents de negociació han estat envà, ha explicat el conseller, sense concedir cap reunió als representants de la Generalitat i amb cartes “algunes de les quals ni tan sols han estat respostes”.

Per al conseller, l’eliminació d’un dels dos múltiplex “ posa en perill el futur de Televisió de Catalunya”. En aquest sentit ha remarcat que l’alta definició és una “aposta estratègica” de TV3 i del sector audiovisual del país, i que sense aquesta no es podrà ser competitiu. En cas que s’haguessin d’eliminar canals estàndard, la presència del català en el mapa televisiu es reduiria encara més.

Homs ha subratllat que la decisió afectaria “pràcticament en exclusiva”  els canals de televisió de la Corporació. En aquest sentit, ha explicat que a la resta de comunitats autònomes tenen una “situació diferent”, tot recordant que la Generalitat té tres múltiplexs (la resta de comunitats en té dos), els dos de TVC i un altre gestionat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya concessionat al grup Godó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram