L’Executiu de Zapatero negocia canvis en el finançament de RTVE per esquivar una denúncia de la Comissió Europea davant el Tribunal de Justícia. El punt conflictiu fa referència a la taxa del 0,9% que han de pagar les operadores de telecomunicacions des de que es va decidir suprimir la publicitat de TVE, i que la CE considera que són contràries a la legislació europea.

Segons el ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, la situació es troba en moment límit per determinar si la Comissió presenta una denúncia davant la Cort de Justícia o, en canvi, s’avé a negociar les reformes necessàries per evitar la suposada vulneració de preceptes comunitaris que ara estaria cometent la llei de finançament de RTVE.

El Govern central manté que la taxa que imposa a les operadores de telecomunicacions per finançar a l’ens públic no és cap “doble taxa” i que, per tant, no infringeix cap normativa de la UE. L’Executiu pretén defensar el seu posicionament davant les institucions comunitàries, però es mostra predisposat a buscar una solució òptima que eviti arribar a la Cort de Justícia. No obstant, el ministre de Presidència tampoc descarta deixar el tema a mans del Tribunal de la UE si no arriba a un consens amb la Comissió.

Per la seva part, la Comissió Europea considera que les legislacions espanyola i francesa són contràries a la legislació comunitària que estipula que les taxes cobrades a les operadores han d’estar relacionades específicament amb la cobertura dels costos de regular el sector de les telecomunicacions.